ВАТ «ТВЕЛ» (Росія) вважає за доцільне реалізацію проекту будівництва в Україні заводу з фабрикації ядерного палива і його подальшого функціонування у форматі спільного підприємства.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку журналістам висловив віце-президент російської компанії Василь КОНСТАНТИНОВ.

За його словами, функціонування такого заводу у форматі СП полегшить процедури, пов`язані з передачею ліцензій на виробництво палива, оскільки в даному випадку враховуватимуться всі моменти, пов`язані з постійним вдосконаленням складок та їх модифікацією.

Відео дня

Таким чином, Україні не доведеться кожного разу придбавати нову ліцензію на модифіковане паливо.

«Тому, перш за все, вам цікаво, щоб це було спільне підприємство. Ліцензії, звичайно, передаватимуться, в якому вигляді, це вже узгоджуватиметься юристами для того, щоб не було перешкод у передачі складок і виробництва на українському ринку. А далі, якщо треба буде, ми ухвалимо рішення йти до третіх країн з цього заводу, отже, розширюватиметься дія ліцензії», - сказав В.КОНСТАНТИНОВ.

В.КОНСТАНТИНОВ відзначив, що під час реалізації проекту російська сторона готова надати часткове фінансування, проте його розмір залежатиме від економічної перспективи, зокрема, обсягів завантаження паливом з українського заводу як внутрішніх, так і зовнішніх ринків.

При цьому В.КОНСТАНТИНОВ зазначив, що фінансова участь в проекті передбачена самими умовами проведення конкурсу з відбору партнера з будівництва заводу.

«Якщо такі вимоги є, і ми зрозуміємо, що такі вимоги обгрунтовані економічно, тоді ми готові у фінансовій участі», - сказав він.

В.КОНСТАНТИНОВ також сказав, що формат пайової участі сторін визначатиметься українською стороною. При цьому він зазначив, що існування таких проектів у форматі пайової участі 50 на 50%, як це показав досвід ТНК ВР, не є виправданим з погляду стратегічного планування.