Прем'єр-міністр України Микола АЗАРОВ сподівається, що розуміння несправедливості ціни на газ підштовхне Росію до перегляду газових контрактів з Україною.
Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні журналістам після ознайомлення з ходом будівництва станції метро «Іподром» у Києві.
«Нас чекає зараз продовження тих важких переговорів, які Президент і уряд ведуть з російськими партнерами. І ми сподіваємося, що розуміння несправедливості цього контракту і його негативного впливу на наші двосторонні відносини і згубного впливу на економіку, нарешті, спонукають наших партнерів на компроміс», - сказав М.АЗАРОВ.
При цьому він підкреслив, що в лютому 2012 року Україна заплатила Російській Федерації за спожитий газ 1 млрд. 200 млн. доларів. У зв'язку з цим прем'єр зазначив, що за цю суму можна побудувати в Києві цілу лінію метро.
Довідка УНІАН. ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України» 19 січня 2009 року підписали два контракти: купівлі-продажу на період з 2009 по 2019 рік; про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019 рік.
Україна добивається перегляду газових контрактів з РФ, вважаючи ціну на газ завищеною, а на транзит – навпаки - заниженою.
20 лютого голова Держдуми РФ Сергій НАРИШКІН повідомив журналістам, що Міністерство енергетики Росії передало Україні новий проект газового договору.
3 березня М.АЗАРОВ повідомив журналістам, що під час візиту в Україну голови Державної Думи Російської Федерації Сергія НАРИШКІНА ним був переданий Україні проект нового контракту, який передбачає зниження вартості газу на 10%. «Це дуже серйозний документ, який відразу ж був переданий Міністерству палива та енергетики України, Міністерству юстиції і іншим міністерствам на детальний розгляд. Ось це все, що я можу сказати на сьогодні», - сказав М.АЗАРОВ.
Прем'єр підкреслив, що наразі проводиться вивчення цього документа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Газотранспортні сценарії: реверс і американський газ...