«Міжнародний центр зі збагачення урану» (МЦЗУ, Росія) 14 листопада здійснив відвантаження збагаченого уранового продукту (ЗУП) компанії «ТВЕЛ» для фабрикації паливних збірок під потреби атомних електростанцій України.

Про це повідомила прес-служба МЦЗУ.

Згідно з повідомленням, Міжнародний центр зі збагачення урану здійснив першу поставку, спрямовану на довгострокове забезпечення потреб атомної енергетики країн - учасниць ВАТ «МЦЗУ».

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, у травні 2012 року генеральний директор МЦЗУ Олексій Лебедєв повідомив про підписання з держконцерном «Ядерне паливо» угоди про включення МЦЗУ в процес поставок палива на українські АЕС, здійснюваних російською компанією «ТВЕЛ».

У 2007 році Росія і Казахстан створили ВАТ "Міжнародний центр зі збагачення урану" з метою виробництва збагаченого гексафториду урану - палива для виготовлення тепловиділяючих елементів, які використовуються на АЕС.

Акціонерами ВАТ «МЦЗУ» є держкорпорація «Росатом» (РФ, 70% акцій), АТ «НАК «Казатомпром» (Казахстан, 10% акцій), ЗАТ «Вірменська атомна електростанція» (Вірменія, 10%) і державний концерн «Ядерне паливо» (Україна, 10% акцій).