п

Грецька газова компанія DEPA і російський "Газпром" підписали в середу угоду про зниження ціни на газ на 15%, угода про знижки буде мати зворотну силу і застосовуватися до постачань з 1 липня 2013 року, повідомило у вівторок ввечері грецьке міністерство охорони навколишнього середовища, енергетики та зміни клімату, передає РИА Новости.

"Нова ціна передбачає знижку в 15% порівняно з чинною на сьогоднішній день ціною і ставить Грецію в середині європейського континенту. Це найнижча ціна в порівнянні з сусідніми країнами в тому, що стосується довгострокових контрактів з "Газпромом". Крім того, нова ціна нижче, ніж переважаючі ціни на скраплений природний газ. Нова ціна має зворотну силу - згідно з угодою - з 1 липня 2013 року, що означає знижки для всіх споживачів газу (промислових і побутових)", - йдеться в заяві міністерства.

Нова ціна визначається в рамках міждержавної угоди, що діє до 2016 року, з продовженням її на десять років. Крім цього, існує можливість через два роки двічі провести переговори щодо перегляду ціни.

Відео дня

Грецьке Міненерго повідомило також, що угода передбачає зниження річного контрактного обсягу take-or-pay ("бери або плати"), однак не назвало цифр.

У заяві наголошується, що успішні переговори допоможуть економіці Греції, зроблять більш доступним опалення, знизять витрати на енергоносії для промисловості і зменшать вартість електроенергії.

Останнім часом споживання газу впало в Греції через рецесі.ю. Зокрема, якщо у 2011 році "Газпром" поставив в цю країну більше 2,9 мільярда кубометрів, то в 2012 році - близько 2,3 мільярда.

Читайте також«Нафтогаз» виплатив «Газпрому» $1,68 млрд боргу