Деякі регіони можуть залишитися без газу / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Постачання газу в південні та східні регіони України в найближчі місяці може зупинитися. Причина - припинення "Газпромом" у листопаді транзиту російського газу через українську ГТС, що знизить у ній тиск.

Про це "Апострофу" заявив голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

За його словами, цьогоріч Україна транспортує 40 млрд кубів російського газу до Європи, що буде найближчими роками - не відомо.

Відео дня

"Тут незрозуміло, що у нас буде через два місяці, тому що вже в листопаді завершується повний обсяг транспортування через українську ГТС. Україна буде мати величезні проблеми, тому що без транспортування російського газу ми фактично зупинимо постачання газу в східні та південні області", - попередив експерт.

Читайте такожОблгази хочуть збільшити один з тарифів у 4 рази: що та для кого подорожчає

Він додає, що Україні буде потрібен додатковий обсяг транспортного газу для підтримки тиску в газотранспортній системі.

З відповідною пропозицією до "Газпрому" та європейських компаній нещодавно виступив президент Володимир Зеленський. Зокрема, Україна запропонувала знижку на поставку в Європу природного газу. Йдеться про обсяги, що перевищують договірні 40 мільярдів кубометрів на рік, які транспортуються з РФ через українську ГТС. За словами президента Зеленського, таким чином Україна хоче полегшити енергетичну кризу в регіоні. Він уточнив, що знижка може скласти 50%.