Сьогодні Кабмін має ухвалити граничну ціну газу для населення / фото УНІАН

Сьогодні Кабмін має зібратися на позачергове засідання для ухвалення граничних тарифів на газ для населення, які почнуть діяти вже з лютого.

Читайте такожЦіна на газ у 2021 році: українцям озвучили умови для зниження тарифуПро це повідомляє ТСН.ua.

"За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, мають встановити граничну ціну кубометра газу на рівні 6,99 гривні. Вона почне діяти від 1 лютого. Такий анонс пролунав минулого тижня на тлі протестів проти здорожчання комунальних послуг, що прокотилися країною. В уряді припустили - ціни на газ регулюватимуть протягом карантинних обмежень або ж до кінця опалювального сезону", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Суми в платіжках за паливо для населення, порахували в Кабміні, мають знизитися щонайменше на третину. Занепокоєння заявами про регулювання державою газового ринку вже висловив найбільший кредитор України - Міжнародний валютний фонд.

Своєю чергою в ефірі "Сніданку з 1+1" кореспондент Антон Пшеничний зазначив, що уряд також має переглянути тариф на розподіл газу - його обмежать максимум до 1,79 за куб. Він також минулого тижня поспілкувався з ексміністром ЖКГ Олексієм Кучеренком щодо ціни на газ на рівні 6,99 гривні за куб.

"Де вони взяли цю ціну? Я вам гарантую, ось так подивилися і сказали 6,99. Ціна ніяка не ринкова, вона просто ось так зі стелі придумана. І це підтверджує, що ніякого ціноутворення економічного у нас не було і що ціну на газ можна будь-яку адекватну встановити", - вважає Кучеренко та, щоб не бути голослівним нагадує собівартість газу в Україні. 

"Якщо це газ Укргазвидобування – ну максимум 2,5 гривні. Це з усіма інвестпрограмами Укргазвидобування. Якщо це газ, який закачано у сховища – я підняв всі митні документи – 3 і 6 десятих", - наголосив екс-міністр ЖКГ.

Що цьому передувало

  • З 1 січня 2021 року в Україні діє нова ціна на газ, яку запропонували постачальники газу в рамках відкриття конкурентного ринку газу.
  • Газопостачальні компанії пропонують населенню України в січні купувати газ за ціною від 6,99 до 10,8 гривні за кубометр, при цьому мінімальна ціна вище грудневої ціни на 11%, а максимальна - на 20,5%.
  • Крім того, з 1 січня в Україні почали діяти нові тарифи на транспортування газу.
  • Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), з січня 2021 року підвищила тарифи на послуги 43 газорозподільних компаній в середньому в 1,6 раза.
  • З початку січня в ряді регіонів України пройшли акції протесту проти підвищення комунальних тарифів.
  • Президент України Володимир Зеленський, реагуючи на масові протести населення в різних регіонах країни, доручив уряду терміново розв'язати питання з тарифами на газ для населення.
  • 13 січня 2021 року Кабінет міністрів заявив про те, що пропонуватиме встановити для побутових споживачів фіксовану ціну на газ у розмірі 6,99 гривні за кубометр. 
  • За словами прем'єра Дениса Шмигаля, це означає зниження в платіжках людей більш ніж на 30%. На це негативно відреагував Міжнародний валютний фонд.
  • 13 січня 2021 року в НКРЕКП заявили про те, що буде проведена ретельна перевірка всіх газопостачальників, які на сьогодні мають найвищі тарифи на розподіл газу.
  • 14 січня 2021 року "Нафтогаз" відповів на пропозицію Кабміну ввести фіксовану ціну на газ для населення.
  • 14 січня 2021 року Кабінет Міністрів провів конструктивну зустріч з Міжнародним валютним фондом з питання ціни на природний газ в Україні.