РФ, як і раніше, має намір не транспортувати газ через Україну / Ілюстрація REUTERS

Путінська Росія продовжує реалізовувати своє стратегічне завдання останніх десятиліть - повністю зупинити транзит свого газу через Україну.

Цього разу удар було завдано з південного напрямку. На початку липня газопровід "Балканський потік", який проходить через Болгарію, Сербію і є відгалуженням" Турецького потоку", був приєднаний до угорської газотранспортної системи.

Останні десять років поставки російського газу через Україну неухильно падають

Очікується, що вже з жовтня цього року Угорщина зможе отримувати газ за цим напрямком в обхід України, що потенційно означає втрату для нашої газотранспортної системи близько 6-8 мільярдів кубометрів транзиту щорічно.

Останні десять років поставки російського газу через Україну неухильно падають.

Так, у 2012 році транзит газу через Україну знизився до 80 мільярдів кубометрів, тоді як у попередні роки він щорічно перевищував 100 мільярдів кубометрів, за винятком кризових 2009-2010 років.

Істотне падіння збіглося із запуском першої нитки газопроводу "Північний потік", що з'єднав безпосередньо Росію і Німеччину по дну Балтійського моря. 

Чергове падіння транзиту відбулося в 2020 році, коли на повну потужність запрацював газопровід "Турецький потік", що проходить по дну Чорного моря з Росії до Туреччини. 

Україна практично повністю втратила транзит газу в південному напрямку

Через це сьогодні Україна практично повністю втратила транзит газу в південному напрямку, за винятком поставок в Молдову. 

У підсумку транзит газу в 2020 році склав близько 56 мільярдів кубометрів - рекордно низький рівень за всі роки незалежності нашої країни, а в поточному році, як очікується, навряд чи перевищить 45 мільярдів кубометрів.

При цьому, транзитна потужність української газотранспортної системи дозволяє щорічно транспортувати близько 150 мільярдів кубометрів.

Подальше продовження "Балканського потоку" до Австрії, а також завершення будівництва "Північного потоку-2" призведуть до повного припинення транзиту російського газу через Україну, що обернеться втратою близько 1,5 мільярда доларів щорічних доходів, а також створить серйозні ризики для безпеки нашої країни. 

Адже, втративши статус найбільшого постачальника російського газу в Європу, Україна стане більш вразливою для політичних і військових атак Росії, яка окупувала частину української території й вісім років веде війну проти нашої країни. 

Однак, час для підготовки до такого сценарію ще є. Контракт на транзит газу, яким гарантується щорічне прокачування мінімум 40 мільярдів кубометрів, діятиме до кінця 2024 року.

За ці три з половиною роки Україні необхідно оптимізувати роботу газотранспортної системи. Навряд чи колись вона ще працюватиме на проектному максимумі. Тим часом, її щорічна експлуатація обходиться в 1 мільярд доларів. 

Без довгострокового транзитного контракту підтримка інфраструктури таких колосальних масштабів стає економічно недоцільною.

Нашій країні необхідно якомога швидше залучити до управління газотранспортною системою великі іноземні компанії, що зміцнить наші позиції в газовому протистоянні з Росією. 

За останні десять років Україна суттєво розгубила свої позиції на енергетичній карті Європи

Крім цього, керівництво України має активно піднімати на міжнародному рівні питання про те, що газовий монополіст "Газпром" систематично порушує європейське енергетичне та антимонопольне законодавство, зайнявши домінуюче становище в поставках газу в Європу зі східного напрямку. 

Якщо монополія "газової палиці" Кремля буде зруйнована, то це дозволить завантажити нашу національну газотранспортну систему газом, наприклад, з країн Центральної Азії або від незалежних постачальників з Росії.

Також треба активно залучати європейські компанії до використання українських газових сховищ і розвивати власний видобуток газу і виробництво водню.  

За останні десять років Україна суттєво розгубила свої позиції на енергетичній карті Європи. 

Поки українські політики змагалися в популізмі, Володимир Путін не шкодував десятки мільярдів доларів на проекти обхідних маршрутів для постачання природного газу в ЄС - найбільшого споживача російських енергоресурсів. 

Втім, в останні роки наша країна довела, що здатна на рівних протистояти агресивному північному сусідові. При своєчасному та ефективному реагуванні Україну чекають ще багато перемог.

Ігор Орел 

Читайте всі статті автора