
У теплу пору року багато людей віддають перевагу легкій їжі - салатам, фруктам. Але восени та взимку більшість тягнеться до ситніших страв - супів, запіканок і печені. Адже чому б не втішити себе ложкою теплого, наваристого супу в такі холодні, як в Україні, дні.
Якщо ви не любите салати, супи - чудовий спосіб збільшити споживання овочів, пише Parade. Для деяких людей приготовані овочі смачніші та легше засвоюються, ніж сирі. Згідно з даними, зібраними сервісом Instacart, листопад - найбільш "суповий" місяць у році. За їхньою статистикою, найчастіше між жовтнем і лютим люди віддають перевагу курячому супу з локшиною. Також у списку лідерів - крем-суп із курки і крем-суп із грибів.
Попри все розмаїття смачних варіантів, якщо одна з ваших цілей - знизити ризик серцево-судинних захворювань, є один інгредієнт, який дієтологи дуже хотіли б бачити в супах частіше.
Який суп корисний для серця - який там має бути інгредієнт
Продуктів, які підтримують здоров'я серця, чимало. Але є один, про який часто забувають, хоча він чудово підходить для супів - це сочевиця. Особливо якщо ви хочете збільшити споживання рослинного білка, дієтологиня Марра Берроуз каже, що сочевиця - чудове доповнення до раціону.
"Рослинні білки - хороший вибір для тих, хто хоче скоротити кількість насичених жирів у харчуванні", - пояснює Берроуз. Вона уточнює, що насичені жири (у великій кількості містяться в м'ясних продуктах, особливо в жирних шматках і переробленому м'ясі) підвищують рівень "поганого" холестерину (ЛПНЩ), що, своєю чергою, збільшує ризик серцево-судинних захворювань та інсульту.
Дієтолог Емі Чоу, гендиректор BC Dietitians Inc., додає, що рослинний білок сприяє здоров'ю серця, знижуючи ризик серцево-судинних захворювань на 27%, згідно з дослідженнями. Сочевиця - один із найбагатших на залізо рослинних продуктів, тому вона допомагає людям на рослинній дієті отримувати достатню кількість заліза.
Чоу також зазначає, що сочевиця природно містить мало жиру і складається в основному з ненасичених жирів. Це означає, що якщо ви намагаєтеся скинути вагу, включення сочевиці в раціон як основного джерела білка допоможе в цьому. А це теж добре для серця, адже ожиріння є фактором ризику для серцевих захворювань, діабету другого типу та інсульту.
Ще два важливі для серця елементи, на які багата сочевиця, - це калій і магній - електроліти, вкрай важливі для здоров'я і нормальної роботи серця. Вони допомагають організму підтримувати нормальний кров'яний тиск. Калій сприяє виведенню надлишку натрію, а магній допомагає судинам розширюватися.
Сочевиця також багата на фолієву кислоту, яка також відіграє значну роль у здоров'ї судин. "Фолат сприяє нормальній роботі кровоносних судин, а його достатнє споживання пов'язане зі зниженням ризику інсульту, особливо в тих, у кого раніше спостерігався дефіцит цього вітаміну", - пояснює дієтолог.
Інші корисні продукти для здоров'я
Раніше УНІАН повідомляв про 5 несподіваних продуктів, у яких більше омега-3, ніж у лососі. Ці жирні кислоти підтримують багато аспектів загального здоров'я, включно з роботою мозку, здоров'ям щитоподібної залози і печінки, настроєм, контролем запалень і гормональним балансом.
Крім того, ми також розповідали, що було названо напій №1 з високим вмістом білка для схуднення. Він не тільки багатий на білок, а й містить пробіотики, вітаміни та мінерали...