Кабмін створить спеціальну комісію, яка за два місяці має провести службове розслідування / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Кабінет міністрів України призначив службове розслідування щодо тимчасово виконуючого обов'язки президента Державної компанії НАЕК "Енергоатом" Петра Котіна в частині виконання ним припису Національного агентства з питань запобігання корупції.

Потрібне розпорядження №608-р від 9 червня оприлюднено на урядовому порталі.

Читайте такожДБР підозрює екс-керівників Міненерговугілля у зловживаннях: проводять 47 обшуків

Відео дня

Згідно з документом, Кабмін створить спеціальну комісію, яка за два місяці має провести службове розслідування.

Розслідування проводиться відповідно до закону про запобігання корупції та з метою виконання припису Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) від 3 березня 2021 року.

У приписі Національного агентства із запобігання корупції Котіну від 3 березня зазначається, що звільнення радника президента і директора із запобігання та протидії корупції "Енергоатому" Олега Поліщука було неправомірним та проводилося без погодження з НАЗК.

Також наголошується, що у 2020 році "Енергоатом" не проводив оцінку корупційних ризиків, що є грубим порушенням.

У прес-службі "Енергоатому" агентству УНІАН повідомили, що заазначене урядове розпорядження по суті є технічним і процедурним документом, його ухвалили на виконання формальних вимог НАПК по реалізації розпорядження агентства.

"Вищезазначене розпорядження уряду ні на що не впливає, адже кількома судовими рішеннями всі ініційовані НАПК виробництва раніше були закриті. Зокрема, 28 травня і 16 квітня цього року трьома постановами Шевченківського райсуду Києва всі ініційовані НАПК виробництва закриті за відсутністю складу правопорушень", - пояснили в компанії.

Прес-служба вважає, що наведені рішення судів беззастережно доводять, що "НАЕК "Енергоатом" і його керівництво у своїй діяльності діяли виключно відповідно до норм українського законодавства.

Призначення Котіна

31 березня 2020 року Кабінет міністрів України призначив тимчасово виконуючим обов'язки президента держпідприємства "НАЕК "Енергоатом" гендиректора відокремленого підприємства "Запорізька АЕС" Петра Котіна.

Довідка УНІАН. Держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" - найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На "Енергоатом" покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни. За встановленою потужністю ядерних енергоблоків Україна посідає сьоме місце у світі.