Фото segodnya.ua

Компанії, які видобувають нафту та газ, оговтуються від удару епідемії. Попри важкий 2020 рік, коли всі ключові енергетичні гранди зафіксували збитки, у 2021 рік компанії входять з оптимізмом через зростання ВВП і зростання цін.

Про це йдеться в ексклюзивній презентації представників міжнародної консалтингової компанії McKinsey Наміта Шарма та Оле Ролсена, яка була представлена під час стратегічної сесії групи "Нафтогаз".

Експерти McKinsey відзначили, що у 2019 році світові інвестиції в сектор нафти та газу склали близько 616 млрд дол., а у 2020 році вони скоротилися до 447 млрд дол.

Відео дня

У презентації зазначено, що пандемія посилила негативний вплив тенденції, яка спостерігалася протягом попередніх 10 років: акціонери 500 найбільших компаній нафтової та газової промисловості протягом останнього десятиліття істотно скоротили свої частки. Однак в цілому зараз спостерігається швидке відновлення нафтогазового сектора.

За їхніми даними, попит на викопні види палива наближається до свого піку: для нафти цей пік настане у 2029 році, а для газу - у 2037 році.

У компанії McKinsey відзначили, що такі висновки підтверджуються також ситуацією на ринку газу в Україні: після завершення державного регулювання тільки найбільші постачальники вирішили тримати ціни нижче позначки 6,99 (грн/куб.м) в рамках маркетингових стратегій залучення клієнтів. За даними інформаційно-консультаційного центру "ГазПравда", 7 компаній вже у квітні продають газ за ціною вище 8 гривень за кубометр.

Як раніше повідомлялося, 7 квітня НКРЕКП ухвалила рішення, яке зафіксувало правила роботи "річного тарифу", обов'язкового для всіх постачальників газу приватним споживачам. Саме цей тариф вже з 1 травня має захистити споживачів від сезонних стрибків ціни на газ під час наступного опалювального сезону.

Нагадаємо, раніше в групі "Нафтогаз" повідомили, що можливість підключення до річного тарифу отримають всі побутові споживачі газу в країні. "Переваги річного тарифу та його гнучкість вже оцінили споживачі ДК "Нафтогаз". Настав час масштабувати цей досвід на всю країну. Наші клієнти, які обрали восени тариф "річний", досі платять за газ за ціною, яка була на момент підписання договору", – зазначив глава Нафтогазу Андрій Коболєв.