З 20 травня в Україні запрацював конкурентний ринок природного газу для підприємств теплокомуненерго (ТКЕ). Це, без перебільшення, безпрецедентна новація, на яку Кабінет міністрів не наважувався довгі роки. Відтепер державна компанія "Нафтогаз України" більше не зобов'язана забезпечувати тепловиків блакитним паливом за фіксованою ціною. Тепер постачальники тепла будуть самостійно укладати контракти з газопостачальними компаніями на умовах, які диктує ринок.

Для українців небезпека такого кроку полягає в тому, що, з великою ймовірністю, тарифи на опалення і гарячу воду серйозно зростуть. Адже вісімдесят відсотків ціни на ці послуги займають витрати на газ.

З великою ймовірністю, тарифи на опалення та гарячу воду серйозно зростуть

На європейському ринку, де Україна закуповує третину споживаного палива, незважаючи на закінчення зими, ціни не те, що не стали опускатися, а, навпаки, продовжують зростати. З початку року - плюс 36 відсотків, до еквівалента майже десяти тисяч гривень за тисячу кубічних метрів.

Аномально високі ціни шокують навіть досвідчених трейдерів. За їхніми підрахунками, тисяча кубів імпортного газу в Україні коштує майже тринадцять тисяч гривень (з урахуванням витрат на транспортування і податок). А ціни "Нафтогазу", який має власний видобуток газу, для теплокомуненерго на травень склали 8,3 тисячі гривень за тисячу кубів. Водночас, в діючих тарифах ТКЕ ціна газу, в середньому, закладена на рівні в п'ять тисяч гривень, а у деяких ще менше. Виходить, що вартість послуги тепловиків для споживачів в нових умовах потрібно піднімати, мінімум, вдвічі!

Але й зростаючі на ринку ціни на газ - лише половина біди. Ще одна проблема - практично всі вітчизняні теплопостачальні компанії мають багатомільйонні борги перед "Нафтогазом" за вже поставлений газ. На початок травня загальний борг ТКЕ склав значну суму - 56 мільярдів гривень. Адже довгі роки затверджені тарифи тепловиків не покривали реальну вартість продаваного газу і заборгованість зростала. 

На окремих теплопостачальних підприємствах, як, наприклад, у місті Сміла Черкаської області, критичні борги стали результатом неефективної роботи керівництва та бажання «нагріти руки» на комунальному майні. Багато хто, очевидно, згадає, як два роки тому всі об'єкти цього міста залишилися без тепла. І ця критична ситуація зажадала втручання центральної влади. Таких "спритників", поставлених управляти комунальними підприємствами, уряд і місцева влада повинні ретельно контролювати, інакше проблеми з поставками критично важливої комунальної послуги в результаті зваляться на їх голову. 

Згідно з правилами про вільний ринок, який запрацював з 20 травня, тепловик не зможе поміняти постачальника газу, маючи заборгованість. А, значить, залишиться клієнтом "Нафтогазу" до моменту розв'язання проблеми боргів. 

Але заборгованість у вітчизняних реаліях є у всіх! Тоді про який конкурентом ринку газу йдеться?

Запущена Кабінетом Міністрів модель виглядає наступним чином: «Нафтогаз» залишатиметься основним постачальником газу для тепловиків, тільки тепер держхолдинг встановлюватиме будь-які ціни, які вважатиме потрібними, і на своїх умовах. І немає ніяких гарантій, що "Нафтогаз" захоче продовжувати постачати газ тим компаніям, які не можуть платити за боргами.

Таке відчуття, що уряд Дениса Шмигаля, впроваджуючи реформи в енергетичній сфері, боїться вдаватися в суть того, що відбувається, тому приймає рішення за принципом: «хай буде, що буде». Але питання з боргами тепловиків потрібно було системно вирішувати ще до відкриття ринку. 

Поки чіткого розуміння, як це зробити, у влади немає. Обговорюються варіанти списання боргу, погашення бюджетними грошима або реструктуризації. Поки ж Кабміну необхідно було б внести зміни в правила постачання газу і дозволити компаніям міняти постачальників ресурсу навіть при наявності заборгованості. 

Підприємства, які не зможуть знайти гроші на покупку газу, будуть змушені зупинити свою роботу. Це означатиме відсутність гарячої води та опалення

Після скасування дії фіксованої ціни, розуміючи європейську кон'юнктуру цін на газ, підприємства сфери теплокомуненерго злилися в єдиному хорі про те, що наступний опалювальний сезон 2021/2022 пережити без підвищення тарифів на тепло буде неможливо. А обійтися без підвищення цін вийде, якщо буде розроблений і впроваджений механізм компенсації теплокомуненерго різниці в тарифах з місцевих бюджетів. 

Але навіть якщо це станеться, це не стане універсальним рішенням! Рівень життя збіднілого через коронакризу населення і не дуже багаті муніципальні бюджети будуть об'єктивними стримуючими факторами. Які населені пункти зможуть в сучасних умовах знайти кошти на компенсації різниці в тарифах? Підприємства, які не зможуть знайти гроші на покупку газу, будуть змушені зупинити свою роботу. А це для багатьох українців означатиме відсутність гарячої води та опалення. І постраждають навіть ті громадяни, хто справно оплачував комунальні платіжки.

Розуміючи, що частина тепловиків може в найближчі місяці просто припинити роботу, уряд, швидше за все, втрутиться в роботу ринку. Так само, як це було кілька місяців тому, коли в розпал опалювального сезону тариф для населення був штучно обмежений рішенням Кабміну «стелею» в 6,99 гривень за кубометр. 

Але такий курс країни поганий як тим, що чиновники будуть втручатися в роботу ринку, так і тим, що ціни на газ залишаться інструментом для політичних ігор. 

Анна Бредіхіна