Ілюстрація REUTERS

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль ініціює створення робочої групи при Міністерстві енергетики та захисту навколишнього середовища з метою розібратися, як видавалася необмежена кількість дозволів на приєднання до енергосистеми державною компанією "Укренерго", що стало, за його словами, однією з причин кризи на ринку електроенергії.

Читайте такожШмигаль пообіцяв не підвищувати ціну на електроенергію для населення

Про це він заявив під час онлайн-трансляції засідання парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

Відео дня

"Готовий створити при міністерстві робочу групу, яка розбереться, як видавалася необмежена кількість дозволів на приєднання до енергосистеми, що призвело до таких перекосів, коли ми змушені входити в складні переговори і коли супердорога «зелена» енергетика витісняє дешеву атомну", - сказав Шмигаль.

За його словами, перекоси на ринку змусили владу йти на переговори з інвесторами у відновлювану енергетику, які істотно наростили потужності «зеленої» енергетики за завищеним тарифом. Тому факт видачі великої кількості дозволів потребує розслідування.

"Треба розслідувати і розбиратися, звідки це взялося", - додав прем'єр.

Шмигаль зазначив, що він підтримує розвиток відновлюваної енергетики, але вона повинна бути дешевою. При цьому він допустив, що будуть ухвалені зміни до законодавства, що дозволяють генерації з відновлюваних джерел продавати свою електроенергію за прямими договорами.

Як повідомляв УНІАН, за даними Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), частка електроенергії з відновлюваних джерел генерації енергії в Україні зросла до 8%, що становить 26% від грошового обігу на ринку.

За 2019 рік "зелена" генерація в Україні зросла на 11,6%. На кінець квітня загальна потужність ВДЕ становила 7,2 ГВт. У червні планується ввести ще 1 ГВт потужностей.

Більш як 20% ринку відновлюваної енергетики належить енергохолдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова, далі йдуть шведські, китайські та українські компанії.