Газпром скоротив постачання газу до Молдови / фото REUTERS

Президент Молдови Майя Санду звинуватила "Газпром" у невиконанні контрактних зобов'язань з постачання необхідних Республіці обсягів газу.

Про це вона заявила в інтерв'ю телеканалу TVR MOLDOVA, нагадавши, що з 1 жовтня "Газпром" на 30% скоротив добовий обсяг подачі газу Молдові - до 5,7 млн куб. м - при потребах Республіки в 8,06 млн куб. м.

У російській компанії пояснили це технічними проблемами, пов'язаними з обмеженням транзиту через Україну.

Відео дня

Війна в Україні та ситуація з газом у Молдові:

1 жовтня "Газпром" скоротив поставки газу в Молдову на 30%. Тоді віце-прем'єр Андрій Спину заявив, що поставки скорочують через технічні проблеми, і Кишинів проситиме про збільшення поставок.

1 листопада 2022 року "Газпром" припинив поставки газу в Італію.

22 листопада "Газпром" заявив, що нібито фіксує осідання в Україні газу, який поставляється споживачам в Молдову і пригрозив скоротити обсяги поставок газу Кишиневу.  "Оператор ГТС України" спростував звинувачення в крадіжці газу, який призначений Молдові. 

28 листопада 2022 року "Газпром" передумав скорочувати транзит газу через Україну.

Наприкінці листопада 2022 року позов проти "Газпрому" подав найбільший імпортер російського газу в Німеччині Uniper. Uniper зазнала $12,3 млрд збитків через заміну російських поставок, що припинилися з кінця серпня, нагадують в агентстві.  

5 грудня 2022 року німецька енергетична компанія RWE ініціювала арбітражний розгляд проти російського "Газпрому" через недопоставки газу.

14 грудня 2022 року Молдова заявила про те, що подає позов проти "Газпрому".

Вас також можуть зацікавити новини: