Росія намагається знищити енергетичну інфраструктуру України / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

За час повномасштабної війни Оператор об'єднаної енергомережі НЕК "Укренерго" частково відновив 78% пошкоджених окупантами високовольтних підстанцій і більше половини ліній електропередач.

Як повідомляє прес-служба компанії, після тисяч ударів росіян ракетами і дронами енергосистема України знову і знову відновлює роботу, світло повертається в будинки громадян.

"З початку повномасштабного вторгнення ми частково відновили електропостачання на 78% пошкоджених росіянами високовольтних підстанціях і 62% лініях електропередачі. Це тисячі елементів складного обладнання і сотні кілометрів проводів, які потрібно з'єднати в потрібних місцях при будь-яких умовах, щоб якомога швидше відновити живлення. А це кілометри бездоріжжя, негода, безсонні ночі і ризики обстрілу в будь-який момент", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Удари по енергосистемі України:

З 10 жовтня по сьогоднішній день росіяни здійснили вже дев'ять масованих ракетних атак і кілька хвиль масових запусків дронів по енергетичній інфраструктурі України. В енергосистемі країни зберігається значний дефіцит електроенергії, найскладніша ситуація в Центральному регіоні і столиці.

Найчастіше окупанти намагаються влучити у високовольтні трансформаторні підстанції, щоб відрізати об'єкти генерації електроенергії від споживачів. При цьому трансформатори є унікальним обладнанням, яке виготовляється поштучно протягом 6-8 місяців.

Перша серйозна ракетна атака на об'єкти критичної інфраструктури України була 10 жовтня 2022 року. По всій країні почалося аварійне вимкнення електропостачання.

23 листопада Міненергетики заявило про те, що енергосистема України перейшла в режим повного блекауту

5 грудня 2022 року Росія здійснила черговий обстріл енергосистеми України

14 грудня 2022 року, вранці Київ і область атакували дрони-камікадзе.

17 грудня в енергосистемі України працювали всі дев'ять атомних енергоблоків, розташованих на підконтрольній території. Але вже наступного дня, 18 грудня, один з дев'яти блоків вивели на ремонт.

19 грудня Росія атакувала Київ і область дронами. Столиця витримала кілька хвиль атак іранських дронів Shahed. Ворог випустив 23 безпілотники.

Вас також можуть зацікавити новини: