фото УНІАН

Колишній член наглядової ради оператора Об'єднаної енергосистеми України – державної компанії «Укренерго» Лев Підлісецький, якого звільнили з посади після поширення інформації про його можливий конфлікт інтересів, має намір звернутися до суду, щоб відновити себе на посаді з метою очистити свою репутацію.

Про це він повідомив на прес-конференції.

«Ми напрацьовуємо з адвокатами позицію, аби, найперше, відновити себе на роботі. Не питання в тому, що я хочу далі там працювати, а питання в тому, що це кидає тінь на мою репутацію, хоча я знаю, що там немає ніяких підстав. Це головна мета», - сказав Підлісецький.

Відео дня

Він назвав фейком інформацію про його зв'язки з компанією «Південьзахіделектромережбуд» і лобіювання її інтересів на посаді члена наглядової ради «Укренерго». За його словами, він припинив роботу в цій компанії ще 2014 року, коли став народним депутатом України.

У той же час Підлісецький заявив, що його звільнили через те, що він на засіданні наглядової ради порушив питання про можливий конфлікт інтересів топ-менеджменту компанії, зокрема, колишнього керівника «Укренерго» Всеволода Ковальчука.

Він зазначив, що дані про можливий конфлікт інтересів і зв'язках топ-менеджменту «Укренерго» з підрядною компанією «Хорос» були у звіті аудиторської компанії KPMG, який був представлений на засіданні наглядової ради 3 липня 2020 року.

«У звіті зазначаються зв'язки Всеволода Ковальчука (екс-керівник «Укренерго») та сім'ї, а також Сергія Тоцького (начальник департаменту безпеки «Укренерго») та сім'ї з конкретними юридичними особами. Навіть вказуються суми, де мова йде про 7,1 млрд грн підтверджених контрактів. Також у звіті визначено подальший рух грошових коштів», - сказав Підлісецький.

При цьому він повідомив, що в результаті даний звіт не був переданий в правоохоронні органи для розгляду, а його самого звільнили. За його словами, це може бути пов'язано з тим, що зараз проходить відбір на посаду голови «Укренерго», на яку претендують, зокрема, діючі члени правління компанії.

«За графіком нашої роботи повинен був бути обраний вже з 5 фіналістів переможець. Але після подання цього звіту, який підтвердив зв'язок з менеджментом ряду компаній, у тому числі «Хорос», почалися відбуватися абсолютно незрозумілі події, не ті події, яких я очікував, як член наглядової ради. Коли я на засіданні закликав главу наглядової ради вийти з публічною заявою, що нам відкрилися такі факти, що треба звернутися в правоохоронні органи. На жаль, мене не почули», - сказав він.

Як повідомлялося, раніше Youtube-канал «Новини» та ряд телеграм-каналів оприлюднили аудіозапис розмови Лева Підлісецького з будівництва ліній електропередач і кризи з будівництвом об'єктів «зеленої енергетики». У дефіциті замовлень для своєї фірми Підлісецький звинуватив чинного голови комітету з ПЕК Верховної Ради Андрія Геруса.

Після цього міністр фінансів Сергій Марченко звільнив Лева Підлісецького з наглядової ради НЕК «Укренерго».

За інформацією ЗМІ, це питання обговорювалося на рівні прем'єр-міністра Дениса Шмигаля відразу після публікації аудіозаписів, на яких екс-депутат від «Самопомочі» Лев Підлісецький коментує діяльність будівельної компанії «Південьзахіделектромережбуд», і з його слів стає очевидним, що він здійснював і здійснює повний контроль над її діяльністю і зацікавлений у її фінансові результати. У розмові згадуються контракти для НЕК «Укренерго» на суми менше 100 млн грн і контракти на будівництво об'єктів для виробництва електроенергії з відновлюваних джерел.