Робимо українські будинки енергоефективними, аби пережити найскладнішу зиму - Євген Довгун про скляний бізнес у війну

На Україну чекає найскладніший опалювальний сезон за роки незалежності. Однак, енергоефективність - це не лише справа Nord Stream. Це персональна відповідальність кожного.

Про три воєнних пріоритети при будівництві котеджів, офісних, промислових та житлових будівлях, які допомагають зберігати до 30% тепла в приміщеннях і рахунок за комуналку розповів співзасновник виробництва світлопрозорих систем "ОКМЕ"Євген Довгун.

Замінюємо навіть робочі вікна. Саме  вони випускають до 30% тепла, а якщо дерев'яні - усі 50%. Відмовтеся від них.

Відео дня

Склопакет із "теплим" алюмінієвим профілем має суттєві переваги:

  • дві і більше камери, а значить мінімум удвічі зберігає тепло й не пропускає холод.
  • термоміст - тобто додаткове утеплення. У порівнянні з холодними рамами він не промерзне, навіть якщо температура сягне -40 °С.
  • енергозберігаюче скло зі спеціальним покриттям іонами срібла. Воно відбиває тепло всередину і добре пропускає сонячні промені.

Наприклад, якщо надворі -20, а всередині +20, то температура на внутрішній поверхні скла звичайного склопакету буде +5, а зі спеціальним покриттям +15.

Звісно, такі вікна істотно дорожче, ніж ПВХ. Але вони справно "відпрацюють" своє за рахунок повного контролю теплового балансу: влітку - прохолода, взимку – тепло і  без "зайвих сліз" у будь-яку погоду.

Утеплюємо  двері. Тепло "вислизає" крізь дверні щілини.

Вони з'являються через деформацію ущільнення. Просте утеплення дверей врятує лише на деякий час.

Якщо хочете найближчі років 10 не перейматися проблемою тепловтрати - встановіть подвійні вхідні AL двері. Так ви утримаєте 3-4 градуси + додаткова шумоізоляція.

Звичайні міжкімнатні двері теж зменшують тепловтрати, особливо в приватних будинках.

Робимо українські будинки енергоефективними, аби пережити найскладнішу зиму - Євген Довгун про скляний бізнес у війну

Засклити балкон. Це зробить приміщення теплішим на 5-7 градусів.

Якщо у вашому будинку утеплені стіни, якісні вікна, але температура в приміщенні низька, то слід шукати приховані тепловтрати:

  • тепло виходить крізь дверні щілини. Зокрема, балконні. Їх обов'язково потрібно перевірити перед початком опалювального сезону.
  • так звані "містки холоду" — це ділянки будівлі, які  пропускають тепло: кути, бетонні перемички над вікнами, місця сполучення будівельних конструкцій тощо.

Для їх виявлення спеціалісти тепловізорами обстежують будівлі та складають теплові карти приміщення. Але в зоні ризику завжди віконні та дверні отвори.

Замовити розрахунок з перетворення своєї будівлі на енергоефективну можна тут.