Щоб розв’язати проблему боргів на енергоринку, Мінфін має виконати розпорядження уряду, - експерт

Через взаємні борги на енергоринку, що вже перевищили 60 млрд грн, під загрозою опинилося нормальне проходження опалювального сезону. Цю проблему повинно вирішити Міністерство фінансів.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав економічний експерт Борис Кушнірук. Він нагадав, що "Енергоатом" завдяки успішній ремонтній кампанії вийшов на чіткий графік розрахунків з "Гарантованим покупцем" по послузі із забезпечення доступних цін на електроенергію для населення. "Атомка" на 100% здійснює поточні виплати та закриває борги минулих періодів.

"Єдина частина боргу, яку компанія об’єктивно не може виплатити – це близько 17 млрд грн, що накопичилися у 2022 році через окупацію Запорізької АЕС, яка давала "Енергоатому" 40% доходів. Проте я нагадаю, що Кабмін своєю постановою №483 зобов’язав Міністерство фінансів визначити джерела фінансування та порядок компенсації учасникам ринку, на яких покладено ПСО. Тому у Мінфіні зобов’язані виконати постанову уряду, щоб розв’язати проблему боргів на енергоринку", – зазначив Кушнірук.

Відео дня

Експерт додав, що друга і найбільша проблема енергоринку стосується "Укренерго". Якщо "Енергоатом" зараз розраховується на 100%, то "Укренерго" покриває свої зобов’язання ледве на 50%. Його борги перед "зеленими" виробниками перевищують 31 млрд грн.

"І перспектив, що вони суттєво зменшаться, я не бачу. Проте якщо борги такі великі, то мені не зрозуміло, куди в "Укренерго" зникли понад 1 млрд доларів, які, за словами голови правління Володимира Кудрицького, компанія отримала не лише на відновлення інфраструктури, а також і на виплату заборгованості перед "зеленими"?", – написав Борис Кушнірук.

На його думку, відповідь на питання "куди поділися гроші?" може ховатися у результатах перевірки Державної аудиторської служби, яка з’ясувала, що за останні роки в "Укренерго" прямо чи непрямо було "втрачено" 68 млрд грн.

"Однак в "Укренерго" замість розв’язання проблеми вкотре пропонують підняти свої тарифи на послуги з передачі та диспетчеризації. Проте це лише збільшить дисбаланс на ринку на користь "Укренерго" та збільшить борги на енергоринку", – підсумував експерт.