Фото УНІАН

Замість передачі шести державних теплоелектроцентралей ефективному власнику Фонд державного майна України пропонує знову лишити їх в своєму управлінні, аби ті продовжили накопичувати борги.

Таку позицію Фонд озвучив в своєму листі до Мінекономіки.

Йдеться про Сєвєродонецьку, Одеську, Криворізьку, Херсонську, Миколаївську та Дніпровську ТЕЦ. Усі вони нині перебувають в управлінні Фонду державного майна. Проте управляють ТЕЦ неефективно. Вони заборгували за газ понад 5,7 млрд грн. І щороку цей борг зростає ще орієнтовно на 1 млрд грн, що, в свою чергу, призводить до зменшення сплати «Нафтогаз України» дивідендів до державного бюджету.

Відео дня

Саме через постійне зростання заборгованості теплоелектроцентралей, що перебувають в управлінні Фонду держмайна, та неможливості залучення коштів на їх модернізацію Міністерство енергетики пропонувало передати державні ТЕЦ до «Нафтогазу України».

У «Нафтогазі України» до управління зазначеними ТЕЦ готові. І вже запропонували Фонду передати йому в власність шість державних ТЕЦ, щоб продемонструвати, що лише за рахунок підвищення управлінської ефективності можна досягти суттєвих результатів, а в подальшому здійснити їх модернізацію.

У свою чергу Фонд держмайна наголошує, що потрібно дочекатися результатів приватизації державних ТЕЦ, а також акцентує на необхідності інвестувати в їх модернізацію близько 12 млрд грн.

Тим часом фахівці відзначають: якщо зазначені ТЕЦ не передати «Нафтогазу України», який як власник газу зацікавлений в підвищені розрахунків за газ, то ТЕЦ продовжать накопичувати борги – близько 1 млрд грн на рік, а державний бюджет втратить доходи.

Інформація про нібито недоплату «Нафтогазом України» дивідендів до держбюджету у зв’язку із нарахуванням резервів, яка з’явилася в ЗМІ з посиланням на нібито висновки Держаудитслужби, пов’язана саме із діяльністю (чи бездіяльністю) ТЕЦ. «Нафтогаз України» змушений створювати резерв на сумнівну заборгованість за газ з боку теплокомуненерго, яка на сьогодні сягнула вже більше 44 млрд грн, зокрема, й 5,7 млрд грн зазначених державних ТЕЦ. Це базова вимога міжнародних стандартів бухгалтерської та фінансової звітності (МСФЗ). Особливо актуальною вона є в світлі регулярних спроб списання заборгованості контрагентів перед державними Нафтогазом та Укртрансгазом, які особливо активізувалися останнім часом, наприклад, у законопроекті 3800-1, який пропонує сумарно до списання близько 100 млрд грн.

Чекати ж інвесторів за поточного стану ТЕЦ, практики неналежного державного регулювання галузі тепло та електроенергетики марно, бо борги цих ТЕЦ перед Нафтогазом перевищують вартість самих ТЕЦ, а попередні спроби приватизації ТЕЦ із цього переліку протягом багатьох років закінчились нічим.

Тож, якщо Фонд державного майна знову залишить ТЕЦ у своєму управлінні, обладнання теплоелектроцентралей продовжать свою деградацію, а відтак ще більше втратить свою цінність. Отже, держава втратить двічі, а то й тричі на такому зволіканні із вирішенням проблеми, а опалювальний сезон для споживачів цих ТЕЦ опиниться під загрозою зриву.