Експерт попереджає про віялові відключення взимку / Фото УНІАН

Найближча зима в Україні точно не мине без віялових відключень електроенергії, оскільки запаси вугілля й газу наразі критично низькі - такого не було за всі часи незалежності.

Таку думку "Апострофу" висловив експерт з енергетичних питань Андрій Гнатуш.

"По вугіллю ми маємо 0,4 мільйона тонн (а мало бути 4 мільйони), тобто в 10 разів менше, аніж потрібно. Зима не буде теплою, якщо подивитися нічну температуру в Києві", - каже він.

Відео дня

Гнатуш нагадав, що з Панами до України прямує сім кораблів з вугіллям, про які розповідав президент Володимир Зеленський. Втім, на думку експерта, для проходження зимового періоду цього не вистачить. 

Читайте такожЕнергетична недостатність. Чи сидітимуть українці без світла через віялові відключення електрики

"Для нормального проходження одного дня необхідно спалювати близько 80 тисяч тонн вугілля. Тобто 7 кораблів - це тиждень роботи", - розповідає він і додає, що нинішніх запасів газу на зиму також недостатньо.

"Наші міжнародні партнери, ті хто мають приватну частку, його зараз виводять і активно продають в Європу, тому що там краща ціна. Закачувати газ вони не поспішають, оскільки не мають грошей", - пояснює експерт.

Загроза віялових відключень в Україні

Раніше глава Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко говорив, що Україні ближче до січня-лютого загрожують віялові відключення електроенергії. На його думку, протягом двох місяців на всій території нашої держави будуть відчуватися величезні проблеми з постачанням електроенергії.

Високою ймовірність віялових відключень у Києві назвав мер столиці Віталій Кличко.

Своєю чергою прем'єр Денис Шмигаль запевнив, що наразі такої загрози немає.