Фото УНІАН

Міні-НПЗ нарощують обсяги виробництва, "сірі" АЗС відкриваються по всій країні". "Сьогодні" дізналися в експертів, чому влада все ще не може побороти тіньовий ринок нафтопродуктів.

Директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн зазначив, нелегальний бізнес на ринку нафтопродуктів відчуває себе як ніколи зручно. Причина - заборона на перевірку бізнесу в період карантину і послаблення контролю ринку.

За словами експерта, раніше власники подібного "бізнесу" не поспішали інвестувати в його розвиток, оскільки побоювалися, що в будь-який момент доведеться його закрити на якийсь час. Сьогодні все змінилося. "Міні-НПЗ нарощують обсяги виробництва, будують нові установки, а станції, що продають паливо з цих підприємств, ширяться по всій країні", - говорить Сергій Куюн.

Відео дня

Ситуацію не виправляють ані рейди силовиків, ні обіцянки чиновників відбілити ринок від тіні. За даними Державної фіскальної служби, за перший квартал 2021 року співробітники податкової виявили 7587 порушень на АЗС, сім незаконних виробництв на міні-НПЗ і вилучили 15 712 тонн палива на 490,5 млн грн.

Читайте такожТаємниці міні-НПЗ. Чому в Україні процвітає ринок "сірого" пальногоОднак в об'єктивність цих цифр не вірять ані експерти, ні учасники ринку. За словами Сергія Куюна і комерційного директора держкомпанії Укргазвидобування Сергія Федоренка, рейди силовиків на міні-НПЗ як правило заводи не зупиняють. "Причина банальна - "дах" місцевих силових структур, органів влади або корупція в судах", - пояснює Федоренко.

Реальних результатів від перевірок не бачать і в Нафтогазовій Асоціації України. За останні місяці у компаній-учасниць НАУ пройшло понад 2000 перевірок усіма контролюючими органами. А ось відчутних результатів з відбілювання ринку поки не спостерігається. Кожен п'ятий, проданий в країні літр бензину - фальсифікат, мало не кожна друга АЗС - учасник податкових "скруток", а підпільне виробництво палива на міні-НПЗ і продаж нафтопродуктів "повз каси" щорічно крадуть з бюджету країни до 20 млрд грн, пояснюють в асоціації.

Нагадаємо, за дорученням Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля у всіх регіонах України відновилася кампанія з протидії нелегальному ринку нафтопродуктів. Очікувалося, що звіт про виконану роботу контролюючі органи зроблять в середині квітня, проте поки він переноситься на невизначений термін.

В одному зі своїх останніх інтерв'ю Голова парламентського Комітету з питань фінансової, податкової та митної політики Данило Гетманцев (фракція "Слуга народу") заявив про провал боротьби з тіньовим ринком підакцизних товарів, у тому числі ринком нафтопродуктів.