фото facebook.com/kyivteploenergo

Комунальне підприємство виконавчого органу Київради (КМДА) "Київтеплоенерго" у ці дні проводить непрозорий тендер. Він стосується постачання генераторів на суму більше ніж 1 мільярд 262 мільйона гривень. Про це йде мова в розслідуванні Lenta.ua.

Строк для подання тендерних пропозицій має складати не менше, ніж сім днів з дня оприлюднення оголошення про проведення відкритих торгів в електронній системі закупівель, але три дні припали на святкові дні. Тому є обгрунтована підозра, що це зроблено для того, щоб певний учасник мав переваги перед іншими.

Як відомо, росіяни зруйнували 50% української спроможності генерації електроенергії. Через ракетні та дронові атаки втрачено 9,2 ГВт електроенергії – це половина потужності, з якою Україна проходила минулу зиму. Фактично 42 енергетичні блоки зруйновані, 27% великих теплових електростанцій залишаються у робочому стані, 73% зруйновані або пошкоджені і сьогодні не працюють. Крім того через руйнування або пошкодження не працюють 20 гідроенергетичних блоків загальною потужністю 1,3 ГВт.

Відео дня

Бажання "Київтеплоенерго" закупити 9 когенераційних установок потужністю 4500 кВт і 6 когенераційних установок потужністю 3333 кВт є цілком адекватним ситуації.

Підприємства, а також побутові споживачі отримують від таких генераторів як електроенергію, так і тепло. У процесі когенерації теплова енергія використовується максимально ефективно.

Повертаючись до згаданого тендера, дуже показовим виглядає той факт, що згідно з оцінкою експертів, "завдання на тендер сформовано некоректно і спрямовано на користь одного учасника. За потужністю не менш 3333 кВт і 4500 кВт підходять двигуни МWМ та Jenbacher, але з урахуванням указаного ККД підходять лише двигуни Jenbacher J620 – 3360 кВт (45,6%) та J624 – 4507 кВт (46,9%)".

Результати тендера будуть оприлюднені у понеділок, 10 червня, і скоріш за все, вже зрозуміло, хто переможе в конкурсі, в якому по факту бере участь один учасник, під якого цей тендер і був створений.