Ілюстрація REUTERS

В Україні найближчим часом не буде створено Східно-Європейський газовий хаб через неналежну роботу Оператора ГТС та НКРЕКП. 

Про це під час 7-ого Українського газового форуму заявив Володимир Гноєвий, керівник напрямку диспетчеризації компанії "ЙЕ Енергія", яка входить до Асоціації постачальників енергоресурів.

"До тих пір, поки український Оператор ГТС при сприянні Регулятора буде паразитувати на "балансуванні", не виконуючи належні саме йому функції, всі розмови про створення в Україні Східно-Європейського газового хабу залишаться лише фантазіями", – зауважив він.

Відео дня

Володимир Гноєвий відзначив, що однією з важливих умов для створення хабу є наявність різних джерел надходження газу  – власного видобутку, транзитного, з запасів підземнихгазових сховищ та зрідженого природного газу. 

"Україна фактично має лише одне джерело надходження – з Російської Федерації, яке сьогодні заблоковано "Газпромом". Ресурси власного видобутку  також, з різних причин, виведені з вільного ринкового обігу і використовуються для населення та ТКЕ. А потужності інтерконекторів з Польщею, Словаччиною та Угорщиною залежать від транзиту російського газу. До того ж, роботи над збільшенням гарантованих потужностей ніхто не веде і вести не планує", – констатував експерт. 

З його слів, ТОВ "Оператор ГТС України" заробляє на балансуванні, не фінансуючи розвиток інфраструктури. Так, у 2020 році компанія отримала 20,4 млрд грн прибутку, 4,1 млрд грн з цієї суми – дохід від балансування. За перше півріччя 2021 року компанія заробила 5,6 млрд грн, чистий прибуток від балансування склав майже 1,9 млрд грн. Спрямувати на розвиток інфраструктури ГТС можна було б кошти з інвестпрограми. Але за 2020 рік вона виконана лише на 37%, за перше півріччя 2021 – на 19%.

"Такі викривлення в діяльності оператора ГТС, недовиконання (фактично зрив) інвестпрограми, вже створює загрози для проходження осінньо-зимового періоду 2021-2022. В умовах повного припинення транзиту російського газу територією України (в кращому випадку – після 2024 року), фактична бездіяльність оператора ГТС взагалі загрожує катастрофою", – зауважив Володимир Гноєвий.