Експерти попереджають про майбутні блекаути / фото УНІАН, Олександр Гіманов

Енергетична інфраструктура кожного міста України може бути вражена окупантами, тож українцям варто готуватись до відключень електрики.

"Росіяни мають технічну можливість дістати по всій території України. Немає жодного регіону України, який би не був під загрозою. У нас є Закарпаття, по якому був один обстріл, але це більше пов’язано не з тим, що вони не можуть туди дістати, просто вони там не знайшли достатніх цілей для обстрілів, але це може змінитися в будь-який момент", - сказав УНІАН військовий експерт Павло Нарожний.

На його думку, захистити усі ці об’єкти практично нереально, бо не має наявних засобів протиповітряної оборони. Не є виключенням в цьому плані і Київ, бо попри міцну протиповітряну оборону, місто енергетично вразливе.

Відео дня

"Блекаути стовідсотково будуть. Достатньо подивитися на мапу електричних магістралей, і все стає зрозумілим. У нас нема такої ситуації, що, ось, у Києві знаходиться одна електростанція, яка забезпечує тільки столицю, і вона захищена. Забезпечення Києва - це Трипільська і Дарницька ТЕЦ. Дарницька ТЕЦ – не може забезпечити все місто, а Трипільська – це Нова Українка, яка розташована на 15 кілометрів від Києва, це кілометри магістралей, і вона може бути ціллю", - сказав Нарожний.

В свою чергу, військовий експерт, льотчик-інструктор, полковник ЗСУ у запасі Роман Світан вважає номінальним сценарієм проходження зими – те, що наша енергосистема витримає усі пошкодження, які будуть завдані росіянами, а енергетики встигатимуть все відновити.

"Ну, однозначно, приблизно буде як минулого року. Тобто вони намагатимуться обстріляти енергооб'єкти, в основному. А вже виходячи зі стану обстріляних об'єктів, прийматимуть рішення щодо подальших якихось дій. Минулого року їм не вдалося вимкнути нашу енергосистему", - пояснив він.

Відключення світла в Україні

У Міністерстві енергетики спростували інформацію про запровадження графіків відключення електроенергії з 1 жовтня 2023 року. Проте такий сценарій не виключений, якщо Росія завдаватиме нових ударів по обʼєктах енергетичної інфраструктури України. Враховуючи, що торік у деяких регіонах виникали ситуації із несправедливим розподілом електроенергії між споживачами, операторами системи розподілу були розроблені та заздалегідь опубліковані графіки можливих відключень.

При цьому енергетичні компанії регулярно проводять планові довготривалі відключення електроенергії, проте для споживачів це стає справжнім сюрпризом, оскільки ніхто не попереджає їх про це.

Вас також можуть зацікавити новини: