Закінчення опалювального сезону в Європі, який видався одним з найхолодніших за останні роки, ознаменувався стрімким подорожчанням природного газу, що відобразилося на внутрішніх цінах в Україні.

Більшість жителів нашої країни, доходи яких і так знизилися через кризу, викликану пандемією коронавірусу, все ще не здатні оплачувати по-європейськи високі ринкові тарифи. 

Тому від влади країни вимагалося прийняття неординарного рішення, яке дозволило б захистити населення від різкого стрибка цін і, одночасно з цим, зберегти досягнення понад п'яти років реформ газового ринку.

Відео дня

Варто відзначити, що вільний ринок газу для населення формально запрацював в Україні з 1 серпня 2020 року, коли споживачі отримали можливість самостійно вибирати постачальника, а ціни на ресурс повинні були стати ринковими та відрізнятися у різних компаній.

Тоді ж Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" запропонувала своїм клієнтам два основних тарифних плани: "місячний", за яким ціна змінювалася щомісяця залежно від ринкових котирувань, і "річний" - з фіксованою ціною протягом найближчих 12 місяців.

За яким саме принципом компанії визначають річну ціну не відомо: у кожного постачальника індивідуальний підхід

Споживачі, які в серпні минулого року уклали річний контракт, в кінцевому підсумку опинилися у виграші, уникнувши різкого зростання ціни на природний газ в зимовий період.

Саме цей досвід уряд країни вирішив у добровільно-примусовому порядку поширити на всіх постачальників газу, зобов'язавши їх до 25 квітня представити річний тариф, який за замовчуванням діятиме для побутових споживачів з 1 травня цього року до 30 Квітня 2022 року.

Станом на 26 квітня більшість постачальників газу опублікували свої річні тарифи, які знаходяться в діапазоні від 7,88 до 13,5 гривень за кубометр. За яким саме принципом компанії визначають річну ціну не відомо: у кожного постачальника індивідуальний підхід, а вирішальну роль має доступність до ресурсу і обсяг прогнозованих поставок.  

Ціни у постачальників з найбільшою клієнтською базою виявилися практично на одному рівні. Газопостачальна компанія "Нафтогаз України", яка видобуває понад 70 відсотків усього газу в країні, запропонувала своїм споживачам ціну в 7,96 гривень за кубометр, а найбільший постачальник газу - компанія "Йе Енергія" і близько 20 постачальників, що працюють під брендом "Твій Газзбут", встановили тариф на рівні 7,99 гривень за кубометр.

Таким чином, абсолютна більшість побутових споживачів країни вже в травні цього року будуть платити за новим тарифом, який майже в три рази вище, ніж у травні минулого року, коли ціна на газ була на рекордно низькому рівні.

При цьому, зараз ціна для населення на 10 відсотків нижче, ніж для промислових споживачів, і прогнозується, що з наближенням осінньо-зимового періоду ця різниця буде збільшуватися.   

Тим самим, уряд зумів виконати завдання мінімум, захистивши населення від істотного подорожчання природного газу.

Очевидно, що дане рішення є тимчасовим і може бути застосовано лише в умовах кризи.

Надалі Україна повинна буде повністю перейти на конкурентні, ринкові відносини в комунальній сфері, що дасть імпульс розвитку національної економіки, дозволить модернізувати зношену інфраструктуру, а споживачі в кінцевому підсумку отримають якісніші послуги за прийнятними цінами.

При цьому, ту частину населення, що не зможе оплачувати ринкові тарифи, необхідно підтримувати через систему адресних субсидій, яка в Україні потребує суттєвого доопрацювання.

Крім цього, знизити витрати на комуналку дозволила б комплексна енергетична модернізація житлового фонду країни, який безнадійно застарів і непробачно марнотратно витрачає ресурси. 

Пережитий опалювальний сезон актуалізував для нашої країни завдання збільшити видобуток газу на своїй території

Приклад ряду європейських країн показує, що модернізація житла дозволяє протягом декількох років в рази знизити споживання енергоресурсів. Кабінету Міністрів України необхідно істотно прискорити цей процес і зробити програми з енергомодернізації більш доступними для населення.

Пережитий опалювальний сезон актуалізував для нашої країни завдання збільшити видобуток газу на своїй території. На жаль, сьогодні близько третини споживаного газу Україна змушена імпортувати, що призводить до подорожчання ресурсу всередині країни.

Поки що суттєвих досягнень у цьому напрямку немає: державна компанія "Укргазвидобування", що входить до групи "Нафтогаз", провалила поставлене урядом завдання з нарощування видобутку газу, попри десятки мільярдів гривень інвестицій.

Світ в міру виходу з коронакризи буде знову повертатися до високих цін на енергоресурси. 

Це час, коли найбільш вигідно інвестувати у власний видобуток енергоресурсів і підвищення енергоефективності. Чи зуміє Україна максимально ефективно розпорядитися наявними ресурсами в цей непростий час, щоб у майбутньому стати економічно сильнішою, залежить від кожного з нас.

Ігор Орел