Країна-бензоколонка is over: Міненерго про ембарго на російську нафту

Ембарго на російські нафту і нафтопродукти підірве економічну спроможність Кремля фінансувати війну проти України.

Про це написав міністр енергетики України Герман Галущенко на своїй сторінці у Facebook, коментуючи рішення лідерів країн Європейського Союзу про запровадження ембарго на російську нафту. 

"Заборона часткова і поширюватиметься на танкерну нафту та нафтопродукти, це – 2/3 поставок до Євросоюзу. Щодо трубопровідної нафти передбачається тимчасове виключення. Але до кінця року імпорт російської нафти до ЄС має скоротитися на 90%", - зазначив він.

Відео дня

Посилаючись на агентство Bloomberg, міністр зазначив, що річні втрати Росії через ембарго ЄС складуть приблизно 10 млрд доларів, через те, що Росія буде змушена продавати свою нафту в Азію зі значною знижкою. 

Ще 12 млрд доларів втрат принесе відмова Польщі і Німеччини від російської нафти, яку країни отримують через північну гілку трубопроводу "Дружба". 

Як зазначає міністр, разом це третина військового бюджету Росії у 2021 році.

"На жаль, забанити нафту не вийшло одномоментно. Але сам факт ембарго зробить російську нафту ще більш "токсичною", відкриє шлях новим постачальникам, підірве економічну спроможність Кремля фінансувати війну", - зазначив Галущенко.

Міністр додав, що рішення щодо ембарго стало знаком того, що principles matter (принципи мають значення). Що цінності є важливішими за ціни. Особливо цей ціннісний вимір відчутний в позиції Польщі, яка є одним із флагманів санкцій проти Росії. І Німеччини, яка продемонструвала політичну волю і швидко знайшла заміну російській нафті. 

"Показавши, що відмова від російських вуглеводнів для Європи – це питання не виживання, а рішучості. Ще трохи, і Росія вже нікому не зможе нав’язувати свою волю, шантажуючи енергоносіями. Не зможе вести війни через брак зброї і грошей. Країна-бензоколонка is over", - підсумував Галущенко.

Як повідомляв УНІАН, у Європейському Союзі домовились про часткове ембарго на російську нафту.

Угода про заборону експорту російської нафти до ЄС стосується понад 2/3 імпорту нафти з Росії, скорочуючи значне джерело фінансування її військової машини. 

Крім того, новий пакет європейських санкцій включає відключення російського "Сбербанку" від міжнародної міжбанківської системи SWIFT, блокування трансляції ще трьох державних мовників Росії в ЄС, а також накладення санкцій на осіб, відповідальних за військові злочини в Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: