Експерт вважає, що потрібно створити демілітаризовану зону навколо ЗАЕС / фото ua.depositphotos.com

Кремль заявив, що російська "спеціальна військова операція" в Україні перейшла в "стан війни". Ця ескалація послідувала за фіктивною перемогою Путіна на виборах і найбільшою за час війни атакою ракет і дронів на енергетичну інфраструктуру України.

Видання The Tmes пише, що теракт у Підмосков'ї п'ятницю, 22 березня, внаслідок якого загинуло понад 100 осіб, підливає ще більше пального, незалежно від того, хто несе відповідальність. Немає сумнівів у тому, що якщо у Путіна і були якісь обмеження, то тепер вони зникли, і він може вважати, що може використовувати будь-яку зброю, навіть ядерну або хімічну, для досягнення своїх цілей.

Ці повітряні атаки на Україну знову поставили під загрозу Запорізьку атомну електростанцію, яка перебуває під контролем Росії. Життєво важливе енергопостачання для підтримання реакторів у холодному стані відключено; потенційному розплавленню та катастрофічній ядерній "аварії" вдається запобігти лише за допомогою стародавніх електрогенераторів.

Відео дня

Колишній командир Об'єднаного полку хімічних, біологічних, радіологічних і ядерних військ Хеміш де Бреттон-Гордон нагадав про катастрофу на Чорнобильській атомній електростанції 1986 року. Попри те, що ЗАЕС новіша за Чорнобильську і має більше засобів захисту, вона набагато більша і просто небезпечна без електроенергії.

Крім того, зазначається, що російські ракети вразили найбільшу греблю України.

Тим часом Рафаель Гроссі, голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), заграє з президентом Асадом у Дамаску, пропонуючи допомогти Сирії з ядерною енергетикою замість того, щоб забезпечити безпеку ЗАЕС.

Для підтримки зусиль МАГАТЕ та ООН потрібно створити демілітаризовану зону навколо ЗАЕС, щоб запобігти ще одній величезній екологічній та гуманітарній катастрофі. Можливо, такі країни, як Китай та Індія, могли б надати війська для виконання цього завдання, оскільки Путін навряд чи нападе на них.

Путін, найімовірніше, не виключає можливості використання ЗАЕС як імпровізованого ядерного пристрою. Він щотижня погрожує ядерною атакою. Крім того, схоже, що зараження піде на захід, а не на схід.

Ядерна енергія здатна врятувати планету від зміни клімату або знищити її в руках таких тиранів, як Путін, Асад та інших деспотів. Насамперед ООН і МАГАТЕ мають забезпечити безпеку ЗАЕС, щоб запобігти радіоактивному зараженню всієї Європи та подальшій ескалації війни.

Ситуація на ЗАЕС - останні новини

Окупанти завдали масованих комбінованих атак по Україні. В Енергоатомі заявили, що Запорізька атомна електростанція опинилася на межі блекауту. Річ у тім, що під час ракетного удару відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ "Дніпровська", яка з'єднує ЗАЕС з об'єднаною енергосистемою України.

Від початку російської окупації ЗАЕС уже пережила вісім повних блекаутів і один частковий - із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки.

Вас також можуть зацікавити новини: