Тарас Качка / Фото Цензор

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, торговий представник України Тарас Качка сфальсифікував засідання Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, яка планувала прийняти рішення про недоцільність порушення антисубсидиційного розслідування щодо імпорту в Україну дизельного палива та скрапленого газу походженням з РФ.

Член комісії, держуповноважений Антимонопольного комітету Сергій Тищик повідомив УНІАН, що заступник міністра економіки Качка вчора, 22 червня в обхід процедури розвозив членам комісії на підпис проекти рішення.

«Засідання було по суті віртуальним. Заступник голови МЕРТ Качка приїхав до нас з паперами, ми свої підписи поставили, він поїхав далі по іншим членам комісії», - сказав Тищик, який проголосував проти рішення.

Відео дня

Попри те, що Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі є колегіальним органом, за словами Тищика, члени комісії не отримали можливості спільно обговорити виставлені на голосування питання і дізнатися, яке фінальне рішення.

«Документи по цій комісії розіслали всім і кожен член комісії мав можливість вивчити і висловити свою позицію. Ми, як Антимонопольний свою позицію висловили по кожному питанню. Результуючі голосування я не бачив, хотілося б побачити», - зазначив він.

У той же час, член комісії, перший заступник міністра інфраструктури Дмитро Абрамович, чий підпис стоїть під сфальшованим Качкою документом, сховався від незручних запитань у Чорнобилі.

«Колега, я думаю, що вам краще звернутися до Мінекономрозвитку до Тараса Качки, я зараз у Чорнобилі перебуваю на об'єкті. Воно вчора відбувалося, так. Зверніться до нього, в секретаріат, щоб по суті вам відповіли, яким чином», - сказав Абрамович.

При цьому багато членів комісії, до яких за коментарем звернувся УНІАН, повідомили, що в голосуванні участі не брали.

Так, заступник міністра фінансів Світлана Воробей і заступник держсекретаря Кабінету міністрів Володимир Федорчук заявили, що нічого про засідання не знають.

«Не можу сказати, мене на нього не запрошували», - сказав Федорчук.

«Не можу нічого сказати, так як не відбувалося, я не була присутня на засіданні», - зазначила Воробей.

У свою чергу, інші члени комісії відмовлялися відповідати на запитання про засідання і радили звернутися в прес-службу, як і сам заступник міністра економіки Качка, до якого УНІАН звернувся з проханням прокоментувати його настільки неприродну поведінку.

«Ви знаєте, звертайтеся в прес-службу з цими питаннями», - відповів Качка на питання про те, в чому була необхідність фальсифікації засідання комісії і чи не боїться відповідальності за такі незаконні дії.

УНІАН також відправив відповідний запит в Мінекономрозвитку, однак поки що відповіді не отримав.

Як повідомляв УНІАН, 22 червня, мало відбутися засідання Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, на якому мала бути розглянута скарга ПАТ "Укртатнафта", ПАТ "Укрнафта" та АТ "Укргазвидобування" про порушення та проведення антисубсидиційного розслідування щодо імпорту в Україну окремих продуктів переробки нафтової сировини (дизельного палива та скрапленого газу) походженням з Російської Федерації, звіт і висновки Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства про результати проведення антисубсидиційної процедури щодо імпорту в Україну окремих продуктів переробки нафтової сировини (дизельного палива та скрапленого газу) походженням з Російської Федерації. Згідно з проектом рішення, який є у розпорядженні УНІАН, комісія планувала відмовитися від проведення розслідування, відкривши дорогу російській експансії на український паливний ринок.