businessinsider.com

Цю функцію також пропонується замкнути на ЦБ, пише КоммерсантЪ.

Тоді як МПС таке позбавлення від значної частини відповідальності у непростій геополітичної ситуації навіть вигідне, Сбербанк і ВТБ, які зараз виконують функції розрахункових центрів для Visa і MasterCard, це може позбавити частини безкоштовних пасивів. Крім того, перенастроювання IT-систем банків-учасників МПС може затягнути терміни самої реформи.

Про те, що внаслідок антисанкційної реформи російської національної платіжної системи найбільші гравці Visa та MasterCard можуть перевести під контроль Центробанку не лише процесинг і кліринг, як спочатку планувалося, але і розрахунки, виданню повідомили три джерела, знайомі із ситуацією.

Відео дня

Читайте такожУ Росії відхилили перший позов до MasterCard за блокування картки через санкції

Російське законодавство питання про те, які структури можуть бути розрахунковими центрами МПС, не регулює. Антисанкційними поправками, внесеними до закону "Про національну платіжну систему", прямо регламентоване лише питання про платіжний і кліринговий центри МПС, вказують експерти. Згідно з поправками, банки, які емітують картки МПС, як і самі МПС, "зобов'язані отримувати послуги від операційного і платіжного клірингового центру НСПК, контрольованого Центробанком.

Тим часом йдеться про досить великі суми у вигляді залишків на рахунках банків-учасників міжнародних платіжних систем, які в описаному варіанті взаємодії будуть виведені зі Сбербанку і ВТБ, зазначає голова правління НП НПС Алма Обаєва. "Ніде не написано, що Банк Росії повинен бути ще і розрахунковим банком для МПС",- говорить вона. "Автоматично з поправок до закону це не випливає",- згоден і голова ради директорів платіжної системи "Золота корона" Микола Смірнов.

Офіційно у міжнародних платіжних системах це питання не коментують.

Читайте такожСанкції змусили російські ВТБ і Сбербанк замислитися над альтернативою системі SWIFT

У самому Банку Росії на запит журналістів відповіли ухильно, але заперечувати інформацію джерел "Коммерсанта" не стали.

"Відповідно до закону "Про національну платіжну систему", ЦБ продовжує роботу з організації завершення розрахунків між кредитними організаціями--учасниками МПС за кореспондентськими рахунками, відкритими цими кредитними організаціями у ЦБ",- заявили у прес-службі регулятора.

У прес-службі ВТБ зазначили, що "інформації про таке рішення з боку Visa не надходило", додавши, що "оператор будь-якої платіжної системи, зареєстрованої на території РФ, згідно із законом може прийняти рішення про залучення додаткового розрахункового центру або про його зміну". У Сбербанку не стали коментувати можливу втрату статусу розрахункового банку MasterCard.

Читайте такожУ Росії банки змусять працювати через Національну систему платіжних карт

Офіційно обсяг коштів, розміщених у розрахункових банках Visa і MasterCard банками-прямими учасниками цих МПС, не розкривається. За оцінками учасників ринку, таких у Visa близько 80 гравців, MasterCard - близько 100 (через них з МПС працюють інші банки - афілійовані члени Visa і MasterCard). Обсяг коштів на розрахункових рахунках у банках МПС опитані експерти оцінюють із великим розкидом: від кількох сотень мільйонів доларів до $1 млрд на кожного.

Причому скороченням пасивів держбанків ефект від пропозиції ЦБ не обмежиться, зазначають експерти. Зміна розрахункової системи - тривалий і складний процес, який може подовжити терміни створення російської платіжної системи, вважає голова ради директорів платіжної системи "Золота корона" Микола Смірнов.

Раніше УНІАН повідомляв, що в Росії стартував перехід на китайську платіжну систему.