Ілюстрація REUTERS

Національний банк України категорично проти звуження своїх повноважень щодо введення обмежень на валютному ринку в період кризи.

Читайте такожНацбанк запасається валютою: з початку травня купивши $62 мільйона

Про це повідомив журналістам заступник голови Національного банку України Олег Чурій, коментуючи схвалений профільним комітетом Верховної Ради до першого читання законопроект «Про валюту» і наміри низки депутатів звузити повноваження регулятора щодо введення обмежень до другого читання цього законопроекту.

Відео дня

«Якщо у нас є відповідальність за фінансову стабільність, у нас повинні бути визначені повноваження, певний інструментарій. Якщо ми не можемо ці повноваження ефективно, адекватно і своєчасно використовувати, то це може становити високу загрозу для фінансової стабільності», - підкреслив Чурій.

За його словами, регулятор підтримує включення низки пропозицій альтернативного законопроекту в процесі доопрацювання документа до другого читання, однак, крім норми щодо обмеження своїх повноважень, також виступає проти включення до закону «корупційної» норми про припинення зовнішньоекономічної діяльності суб'єктів ринку при порушенні термінів експортно-імпортних розрахунків.

Чурій наголосив, що законопроект розроблено за участю експертів Міжнародного валютного фонду і Єврокомісії і повністю відповідає вимогам Євросоюзу до таких законів. Як приклад він навів такі закони Польщі, Румунії, інших східноєвропейських країн і низки країн світу.

«Ми сподіваємося, що найближчим часом проект буде подано до парламенту на перше читання і парламент підтримає саме президентський законопроект. І в цьому випадку ми як Національний банк візьмемо активну участь у його доопрацюванні до другого читання», - резюмував заступник голови НБУ.

Як повідомляв УНІАН, у березні поточного року президент України Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді як невідкладний законопроект «Про валюту».

Комітет Верховної Ради України з фінансової політики і банківської діяльності підтримав президентський законопроект «Про валюту» і чекає його прийняття в першому читанні цього тижня, 17 травня.

Новий закон замінить застарілий декрет Кабінету міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» 1993 року і передбачає принцип «дозволено все, що прямо не заборонено законом».

Зокрема, за новим законом банки зможуть проводити валютні операції без додаткових ліцензій, бізнес - отримувати кредити у нерезидентів без їх реєстрації, а громадяни - інвестувати кошти за кордон без індивідуальних ліцензій НБУ.

Також закон скасує встановлений для бізнесу максимальний термін розрахунків за експортно-імпортними контрактами в межах 180 днів і санкції за порушення у вигляді штрафу в розмірі 100% від суми операції і заборони на проведення зовнішньоекономічної діяльності.

Крім того, новий закон скасує валютний контроль дрібних розрахунків, залишивши лише вже діючий фінансовий моніторинг операцій в сумі зі 150 тисяч гривень.