У ДФС на контролі кожен випадок зупинки вантажів на кордоні / фото УНІАН

Державна фіскальна служба України (ДФС) тримає на контролі кожен випадок зупинки оформлення вантажів на митницях через спрацювання ризиків в автоматизованій системі аналізу та управління ризиками (АСАУР), коли спостерігаються розбіжності в митній декларації.

Читайте такожБізнес заявив про розблокування митницями оформлення вантажів

Як повідомили в прес-службі ДФС, на сьогоднішній день податківці здійснюють всі митні формальності з застосуванням АСАУР з метою перевірки достовірності декларування та повноти оподаткування товарів, що ввозяться на митну територію України.

Відео дня

"Спрацювання профілів ризиків при митному оформленні товарів свідчить про наявність певних невідповідностей у митній декларації. Відповідно, від митника потрібне проведення додаткових форм митного контролю, які дозволять усунути ці невідповідності і завершити митне оформлення", - цитує прес-служба виконуючого обов'язки заступника голови ДФС Віктора Кривицького.

У повідомленні з посиланням на Кривицького зазначається, що завдяки вдосконаленим профілів ризиків сьогодні на кордоні практично зупинені спроби "сірого" імпорту.

"Для тих суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, які працюють прозоро і мають позитивну податкову історію, спрацьовування ризиків означає лише необхідність надати митниці додаткові документи для підтвердження інформації в декларації", - наголошується в повідомленні.

За даними прес-служби, в період з 11 по 29 січня система АСАУР спрацювала по 1230 декларацій, з яких за профілем контролю митної вартості - 298. Додаткові надходження від коригування митної вартості становлять 20,8 мільйона гривень, а за результатами проведених консультацій бізнес самостійно скоригував митну вартість майже на 1,4 мільйона гривень.

У повідомленні наголошується, що в цілому на сьогодні ДФС фіксує зменшення випадків спрацювання системи АСАУР при митному оформленні вантажів. Зокрема, порівняно з минулим тижнем їх кількість зменшилася в 3-4 рази.

"Ми відкриті до співпраці. Якщо у бізнесу сьогодні виникають певні проблеми з митним оформленням через нові профілі ризику, надавайте свої факти. Будемо розбиратися по кожному випадку", - сказав Кривицький, додавши, що ДФС проводить зустрічі з бізнесом з метою оперативного вирішення проблем на митницях.

Як повідомляв УНІАН, 24 січня Європейська Бізнес Асоціація повідомила про затримки в оформленні митницями переважної більшості вантажів на кордоні, зокрема, у деяких компаній були затримані до 70 вантажівок. За інформацією ЄБА, митники затримали вантаж з продукцією, де задекларована митна вартість нижча. Проте пізніше ввечері компанії-члени Асоціації повідомили про поступове розблокування митницями процесу оформлення вантажів.