Ілюстрація REUTERS

Економічне зростання України в 2019 році тимчасово уповільниться до 2,5%, після чого знову прискориться в 2020-2021 роках у результаті поступового пом'якшення монетарної політики та пожвавлення інвестиційної активності на тлі зниження політичної невизначеності.

Читайте такожПовернути $16 мільярдів: НБУ оприлюднив річний графік погашення зовнішнього боргу

Як повідомляється на сайті Національного банку України, основними стримуючими факторами для росту поточного року будуть жорстка монетарна політика, необхідна для зниження інфляції до середньострокової цілі в 5% плюс/мінус 1 п.п., а також стримана фіскальна політика, обумовлена значними виплатами за зовнішнім боргом.

Відео дня

При цьому основним драйвером зростання ВВП, як і минулого року, залишиться внутрішній попит - споживчий та інвестиційний.

У НБУ зазначили, що оприлюднені дані Державної служби статистики про прискорення зростання реального ВВП України в 2018 році до 3,3% відповідають оцінці регулятора.

За оцінками регулятора, в розрізі видів діяльності найбільший внесок у зростання ВВП минулого року мали сільське господарство в результаті рекордного врожаю зернових і олійних культур, а також сектори торгівлі та послуг завдяки стійкому споживчому попиту.

Крім того, високими темпами зростало будівництво та фінансовий сектор економіки. Відновилось також зростання в енергетиці та видобувній промисловості на тлі низької бази порівняння 2017 року.

Водночас ослабли показники транспорту та переробної промисловості через логістичні проблеми та проведення ремонтів на металургійних заводах.

Також повідомляється, що оновлений прогноз буде оприлюднено в інфляційному звіті НБУ за квітень.

Як повідомляв УНІАН, зростання реального ВВП України в 2018 році прискорилось до 3,3% із 2,5% у 2017 році й стало максимальним за останні 7 років, демонструючи прискорення третій рік поспіль.

Загалом за минулий рік номінальний ВВП становив 3,559 трлн грн, а в розрахунку на одну людину - 84,190 тис. грн.

За оцінками Мінекономрозвитку, зростання економіки України в 2018 році становило 3,2%.

Президент Петро Порошенко в ході своїх виступів озвучує дані про зростання реального ВВП України в 2018 році на 3,4%.

Кабінет міністрів прогнозує в 2019 році зростання ВВП України на 3%, Національний банк - на 2,5%, Міжнародний валютний фонд - на 2,7%, Світовий банк - на 2,9%.

Згідно з консенсус-прогнозом опитаних УНІАН експертів, у 2019 році зростання економіки України сповільниться до 2,8%.