Ілюстрація / REUTERS

Національний банк України, який під час минулого засідання вперше за два роки скоротив вартість кредитування, вирішив цього разу утриматися від подальшого пом’якшення. Оскільки фінансова допомога від іноземних донорів поки затримується.

У МВФ заявили, що продовжать переговори з Києвом про допомогу після дострокових парламентських виборів, призначених на липень. Зважаючи на те, що новий уряд з’явиться тільки через два місяці після того, це означає, що Україна або отримає черговий транш у рамках поточної програми допомоги на 3,9 мільярда доларів із запізненням, або ж почнеться розмова про нову позику, пише Bloomberg. Тож Нацбанк обережно лишив рівень процентної ставки на позначці 17,5%. Але це не єдина причина для України утриматися від послаблення.

Ще у квітні Нацбанк оголосив про «стабільне зниження» інфляції. Однак, дані, оприлюдненні пізніше, вказують на те, що споживчі ціни почали несподівано зростати того ж місяця. У НБУ запевнили, що це лише тимчасовий стрибок. І спад варто очікувати в другій половині 2019 року. Тим часом, гривня втратила 2% своєї вартості у порівнянні з доларом за минулий місяць. Це робить її валютою з найгіршими показниками у регіоні.

Відео дня

Читайте такожМінфін за п'ять місяців сплатив за боргами 231 мільярд гривень

Політика теж вносить певний хаос. План провести дострокові парламентські вибори, ініційовані президентом Володимиром Зеленським, оскаржується в Конституційному суді. Якщо рішення буде на користь дострокового голосування, новий парламент може виявитися дуже фрагментованим. Хоч партія президента зараз лідирує у всіх опитуваннях. Фрагментація може завадити Зеленському у втіленні його антикорупційного порядку денного.