Ілюстрація / REUTERS

Зокрема, у Міністерстві екології та природних ресурсів вже думають над майбутнім реформуванням екологічного фонду, щоб використовувати кошти з нього на впровадження європейських стандартів - найкращих доступних технологій та методів управління.

Про це під час презентації спільного українсько-німецького проекту по впровадженню НДТМ розповів заступник міністра з питань європейської інтеграції Мінприроди Микола Кузьо, пише Обозреватель

Розповідаючи про новий проект, Кузьо зазначив, що стартує він у рамках зобов’язань, які взяла на себе Україна, підписавши Угоду про Асоціацію з ЄС, зокрема, щодо імплементації в українське законодавство європейської Директиви про зменшення промислового забруднення. Для цього Україна має впровадити на своїх промислових підприємствах європейські стандарти, що отримали назву "Найкращі доступні технології і методи управління". По суті, це перелік технологій, якими має користуватися підприємство, аби зменшити забруднення довкілля. На це німецький уряд виділяє 10 млн.євро.

Відео дня

"Проект міститиме компоненти по подальшій роботі по законодавству і пілотні інвестиційні компоненти, які допоможуть впроваджувати відповідні нові технології на підприємствах", - підкреслив замміністра.

Одне з найгостріших питань наразі – фінансування впровадження НДТМ. Як зазначила парламентський статс-секретар BMU Ріта Шварцелюр-Зуттер, у Чехії впровадження НДТМ тривало понад 20 років. І на початку деякі підприємства навіть змушені були зупинити роботу, бо не могли собі дозволити подібних витрат. Тоді на допомогу бізнесу прийшла держава, яка забезпечила фінансову допомогу для промисловців і призупинила для них сплату екологічного податку.

Схожий механізм може бути застосований і в Україні. "У Чехії дійсно була державна допомога, фінансування. Про це говоримо і ми. Але щоб дати фінансування, треба знати, на що його давати і скільки саме. Для цього ми маємо ввести НДТМ у правове поле України – і тоді буде зрозуміло, на що можна виділити фінансування, наприклад, з екологічного фонду, яким він має бути, які програми і критерії там є", - зазначив Кузьо.

За словами замміністра, Україна прагнутиме до того, аби впровадити НДМТ за 10 років – швидше, ніж це було у більшості європейських країн. При цьому, наразі розглядається можливість збільшити перехідний період для окремих секторів, аби дати можливість українському бізнесу адаптуватися під нові стандарти.