Ілюстрація REUTERS

"Перший український міжнародний банк" (ПУМБ) став четвертим банком, який зможе здійснювати операції з запасами готівки Національного банку України (НБУ), а також забезпечувати банки в регіонах готівкою і приймати від них її надлишки і зношені купюри.

Читайте такожНБУ розширив перелік системно важливих банків

Про це повідомили у прес-службі НБУ з посиланням на відповідне рішення правління регулятора, прийняте 23 вересня.

Відео дня

В НБУ зазначили, що центробанк здійснює відбір банків, які можуть залучатися до зберігання запасів готівки його відповідно до низки критеріїв, а ПУМБ письмово звернувся до НБУ про намір стати уповноваженим банком зі зберігання таких запасів і надав усю необхідну інформацію.

Зокрема, ПУМБ має 28-річний досвід роботи з організації касового обслуговування та 6-річний досвід роботи здійснення перевезення валютних цінностей та інкасації коштів з використанням найсучасніших технологій.

У повідомленні наголошується, що таким чином, Національний банк продовжує делегувати банкам частину функцій, які він виконує в регіонах, в рамках реалізації концепції організації готівкового обігу в Україні, що дозволить поступово перейти від частково делегованої моделі організації готівкового обігу, яка на сьогодні існує в Україні, на делеговану модель.

Зокрема, суть делегованої моделі організації готівкового обігу полягає в тому, що НБУ делегує частину функцій, які він виконує в регіонах, іншим учасникам ринку - банкам та Cash-in-Transit (СІТ) компаніям.

На даний час функції зберігання запасів готівки НБУ і проведення операцій з ними у всіх регіонах країни виконують підрозділи "Ощадбанку", "Приватбанку" та "Райффайзен Банку Аваль".

Довідка УНІАН. "Перший український міжнародний банк" (ПУМБ) заснований в 1991 році та входить до двадцятки найбільших банків України за обсягом активів. Основним власником банку є український бізнесмен Рінат Ахметов через компанію "СКМ Фінанс". За підсумками 2018 року банк отримав 2 мільярди гривень прибутку.