Рада ввела в Україні інститут уповноваженого економічного оператора / фото УНІАН

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів (АЕО), надання статусу якого дозволить компаніям економити час на митних процедурах.

Читайте такожЧекаємо українського Маска: Рада дозволила приватним компаніям займатися космічною діяльністю

За це рішення проголосували 270 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Відео дня

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, доповідаючи за законопроектом, зазначив, що цей документ дозволить уніфікувати українську систему митного оформлення товарів відповідно до стандартів ЄС і усунути контрабанду.

"Цей закон реально потрібен країні. Цей закон наближає наші митні процедури до стандартів Євросоюзу і вже в найближчому майбутньому зніме проблему з контрабандою. Цей законопроект уже три роки чекає підтримки нашим парламентом», - зазначив Гетманцев.

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що його метою є запровадження в Україні інституту авторизованого економічного оператора, аналогічного тому, який функціонує в ЄС, з перспективою їх подальшого взаємного визнання.

Зокрема, статус АЕО підтверджує високий рівень довіри митниці до підприємства і, як наслідок, дає йому можливість користуватися перевагами при здійсненні митних формальностей стосовно своїх товарів.

«Майбутнє визнання статусу національних АЕО митними органами країн ЄС забезпечить участь українських АЕО у формуванні так званих безпечних ланцюгів постачання товарів та підвищить їх конкурентоспроможність на зовнішньому і внутрішньому ринках», - сказано в пояснювальній записці.

Крім того, даний документ спрямований на розширення свободи підприємницької діяльності, підвищення конкурентоспроможності українських підприємств на зовнішньому і внутрішньому ринку, що, в свою чергу, стане основою для створення нових робочих місць.

Як повідомляв УНІАН, 12 вересня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект про запровадження в Україні інституту авторизованого економічного оператора.

Інститут АЕО був запроваджений Світовою митною організацією в 2005 році шляхом ухвалення рамкових стандартів безпеки та полегшення світової торгівлі.