Кабмін запускає систему, яка дозволить знизити корупцію на митниці / фото УНІАН

Запуск пілотного проекту з цифровізації доручень на митниці дозволить знизити корупцію і оптимізує роботу митної служби, повідомив в Facebook міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет.

Читайте такожКабмін скоротив кількість митниць до 16 з 26 – Нефьодов

«Ми запускаємо систему, яка дозволить трохи знизити корупцію на митниці. ІТ-рішення обійшлося державі в 1 грн. Вчора ми проголосували його (рішення – УНІАН) на Кабміні, і розраховуємо запустити протягом тижня», - повідомив він, зазначивши, що в Україні існує цікава практика, коли силові відомства (СБУ, ДБР, МВС та інші) можуть надсилати митникам так звані орієнтування, які зобов'язують їх оглядати вантажі підозрілих компаній.

Відео дня

За словами Дубілета, часто це спосіб банального вимагання хабарів, адже будь-яка зупинка вантажу несе прямі збитки для бізнесу, особливо, якщо ці огляди йдуть один за іншим, поки ці орієнтування не знімуть.

«Ми запускаємо досить просте рішення. На базі iDoc ми створили єдиний бізнес-процес. Силовики зможуть подавати орієнтування тільки в електронній формі, заданій формі за погодженням заданих людей в центральному офісі. І на стороні митниці такі запити будуть прийматися тільки з цього процесу», - додав він.

Уряд розраховує, що запуск проекту призведе до різкого зниження таких запитів.

У свою чергу, ті запити, які все ж таки будуть приходити, будуть ретельно аналізуватися централізовано, наскільки вони мають підстави, а також як скоро їх можна знімати.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня 2019 року уряд прийняв рішення про впровадження експериментального проекту з підвищення ефективності управлінських процесів в Секретаріаті Кабміну з використанням програмного продукту системи електронного документообігу IDoc.

2 жовтня Кабінет міністрів України прийняв рішення про запуск пілотного проекту з цифровізації доручень на митниці.