Ілюстрація REUTERS

Система електронних закупівель Prozorro, починаючи з лютого 2015 року, заощадила державі 100 млрд грн, про що на своїй сторінці у соцмережі Facebook повідомив перший заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Павло Кухта.

Читайте такожНефьодов хоче продавати конфіскат з митниці через ProZorro

«100 млрд система Прозорро зекономіла для держави, починаючи з лютого 2015 року. Тоді систему вперше використали для закупівель Міноборони та Міненергетики.

Відео дня

В останні два роки економія сягає 27 млрд грн щорічно. Це майже 1 млрд євро кожного року», - написав він.

За словами Кухти, сума економії визначається таким чином: береться сума запланованих витрат державних замовників і віднімається сума реально сплачених в результаті коштів. Таким чином, показник економії ілюструє, скільки держава втратила б на закупівлі товарів і послуг, якби не було конкуренції між постачальниками і якби не існувало подібної системи.

«Далі будемо професіоналізовувати та повністю електронізовувати систему, переводити закупівлі на централізовані закупівельні організації - рішення про обов'язкові закупівлі через ЦЗО для центральних органів влади очікуємо вже цього тижня», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 19 вересня ухвалила закон, яким знижується рівень допорогових закупівель у системі Prozorro до 50 тис. грн з 200 тис. грн.

Довідка УНІАН. Система Prozorro була створена у 2015 році, з 1 серпня 2016 року було поширена в Україні на всіх державних замовників при проведенні закупівель товарів вартістю понад 200 тис. грн і послуг - понад 1,5 млн грн. Ключовим критерієм перемоги в тендері в рамках Prozorro є ціна, а економія державних коштів досягається за рахунок конкуренції за ринковим принципом.