Ілюстрація REUTERS

У парламенті зареєстровано постанову про скасування рішення Верховної Ради про прийняття у другому читанні та в цілому законопроекту №1210, більш відомого як "законопроект про податковий терор".

Постанову було зареєстровано 17 січня. Автори обґрунтовують його порушення в процедурі прийняття законопроекту.

Відео дня

Нагадаємо, 16 січня парламент прийняв законопроект №1210, якою передбачено серйозне посилення податкового режиму в Україні.

Зокрема, різко (за багатьма позиціями – в 4 рази) підвищені податкові штрафи для бізнесу. Серйозно розширюються права податкових інспекторів й одночасно знижується їх відповідальність за незаконно нараховані податкові платежі та штрафи.

Податківці отримають право "коригувати" фінансовий результат підприємства для підвищення податкових платежів, збільшувати податкові платежі експортерів – шляхом т. з. "правил ділової цілі". Що може суттєво вдарити по українському експорту, в т. ч. до країн Євросоюзу.

Законопроект може різко вдарити по ІТ-сектору. Оскільки вводиться норма про донарахування 18% податку з прибутку ІТ-компаній за кордоном.

Постраждають і багато підприємств східної України – т. к. різко підвищується рента на видобуток залізної руди та газу. Що може створити серйозні проблеми для всього металургійного сектора країни, зробити українську металургійну продукцію неконкурентоспроможною у порівнянні з російською та іншою іноземною металопродукцією.

Загалом, за підрахунками економістів, законопроект №1210 може коштувати Україні близько 1% ВВП країни, тобто приблизно 36-37 мільярдів гривень.

Категорично проти цього законопроекту виступили всі основні бізнес-асоціації та асоціації іноземних інвесторів України – в т. ч. Європейська Бізнес-Асоціація, Американська торгівельна палата, Український союз промисловців і підприємців, Федерація роботодавців України та багато інших.

У Раді підприємців при Кабінеті міністрів України назвали законопроект №1210 "податковим терором".