Ілюстрація REUTERS

Національний банк України найближчими днями фіналізує правила пільгового користування кредитами для позичальників на період карантину.

Читайте такожКоронавірус, глобальна криза, безробіття. Що чекає на ринок праці України

Про це заявила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова під час брифінгу.

Відео дня

«Протягом найближчих днів ми фіналізуємо правила пільгового користування кредитами. Це буде стосуватися абсолютно всіх позичальників – великих компаній, малого і середнього бізнесу, підприємців і фізичних осіб», - сказала Рожкова.

Вона підкреслила, що на період карантину необхідні кредитні канікули, аби дати можливість бізнесу вистояти.

Водночас, вона зазначила, що пільговий режим буде тимчасовим, і після позичальники повернуться до звичайних умов погашення боргу.

«Якщо населення сьогодні повністю або частково тимчасово втратило роботу через загрозу поширення коронавірусу, то банки повинні надати таким людям кредитні канікули з обслуговування відсотків і основної заборгованості на період карантинних заходів», - додала Рожкова.

За її словами, після відновлення роботи підприємств і населення потрібно буде проаналізувати накопичену заборгованість і правильно її реструктуризувати, щоб навантаження на позичальника було помірним.

Як повідомляв УНІАН, 11 березня Кабінет міністрів у зв'язку з поширенням коронавірусу ухвалив рішення запровадити в Україні карантин з 12 березня по 3 квітня.

Верховна Рада на позачерговому засіданні 17 березня прийняла закон про пом'якшення вимог податкового законодавства з метою підтримати платників податків на час боротьби з поширенням в Україні коронавірусної інфекції, який також тимчасово звільняє від штрафних санкцій позичальників за споживчими кредитами.

18 березня президент України Володимир Зеленський у зверненні до українців заявив, що Національний банк протягом двох днів розробить пільговий режим для всіх позичальників на час карантину.