Ілюстрація REUTERS

65% українських компаній не зможуть виконати свої річні бізнес-плани з-за епідемії коронавіруса.

Читайте такожБізнес на карантині: Рада послабила податкове законодавство

Про це сказано в прес-релізі за результатами опитування на тему "Економічний вплив COVID-19 на Україну", проведеного Американською торгово-промисловою палатою та консалтинговою компанією Deloitte.

Відео дня

Згідно з повідомленням, 47% опитаних компаній планують зберегти нинішню кількість своїх працівників і тільки чверть респондентів планує скоротити їх кількість.

Дослідження показало, що понад 30% опитаних компаній не можуть перевести більшість своїх співробітників на дистанційний режим роботи. Перевести всіх співробітників можуть лише 18% компаній, більшість з яких має не більше 200 осіб персоналу.

Також компанії, які не можуть перевести своїх співробітників на дистанційний режим роботи, називають проблеми з громадським транспортом (65% опитаних) і забезпеченістю засобами медичного захисту (52%) як ключові перешкоди для ефективного функціонування в умовах карантину.

Більшість опитаних побоюються, що згортання співпраці з Міжнародним валютним фондом і можливий дефолт держави стануть додатковим навантаженням на бізнес, тому підприємства очікують від уряду збільшення можливостей служб охорони здоров'я, забезпечення стабільного функціонування банківської системи та продовження співпраці з МВФ.

Опитування було проведено 19 березня серед 104 представників з 96 бізнес-організацій України. Три чверті опитаних – головні виконавчі директори (CEO) своїх компаній.

Як повідомляв УНІАН, екс-міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов назвав самогубством масову зупинку в Україні підприємств у рамках боротьби з поширенням коронавірусу.

За оцінкою Нацбанку, Україна у порівнянні з 2008, 2014 і 1998 роками підготовленіша до можливої кризи через пандемію коронавірусу, а наслідки цієї кризи можуть надати позитивний ефект на деякі показники.

Також у Нацбанку вважають, що зволікання зі стартом нової програми з Міжнародним валютним фондом об'ємом 5,5 мільярда доларів не повинно стати перешкодою для отримання допомоги МВФ в рамках інших програм на подолання наслідків кризи з-за пандемії коронавірусу.

Довідка УНІАН. Deloitte - міжнародна мережа компаній, що надають послуги в області консалтингу та аудиту. Оборот компанії у 2019 році становив понад 42 мільярди доларів. Має представництва в більш ніж 150 країнах світу, в тому числі в Україні.

Читайте також: