Кабмін пропонує скоротити доходи держбюджету-2020 / фото УНІАН

Кабінет міністрів України запропонував Верховній Раді зміни до державного бюджету на 2020 рік, які передбачають скорочення доходів на 115 млрд грн і збільшення витрат на 96 млрд грн.

Читайте такожКабмін схвалив звіт про виконання бюджету України за 2019 рік

Про це повідомив у своєму Telegram-каналі народний депутат Олексій Гончаренко.

Відео дня

«Серед іншого вони пропонують: зменшити доходи держбюджету на 115 млрд грн, збільшити витрати на 96 млрд грн. Відповідно, дефіцит держбюджету збільшиться на 202 млрд грн, або майже в 4 рази», - написав він.

Гончаренко зазначив, що на покриття дефіциту уряд пропонує збільшити внутрішні запозичення на 147 млрд грн і зовнішні на 131 млрд грн, а також створити в держбюджеті стабілізаційний фонд на 124 млрд грн.

За інформацією депутата, Кабмін пропонує повністю відмовитися від "програм розвитку освіти (включаючи програму Нова українська школа), регіонального розвитку (ГФРР, субвенція ОТГ на інфраструктуру, соцеконом), підтримки сільгоспвиробників".

"Також Кабмін пропонує зменшити витрати на субсидії на 8 млрд грн, припинити фінансування Українського культурного фонду", - зазначив депутат.

Крім того, пропонується зменшити фінансування дорожніх робіт майже на 8 млрд грн, скасувати підтримку національного кінематографа, театрів, Українського інституту книги. Крім того, зменшуються витрати на спорт, включаючи осіб з інвалідністю.

"І, як вишенька на торті, обнулити фінансування місцевих виборів-2020!!! Ми що - скасовуємо місцеві вибори, які повинні пройти 25 жовтня цього року?" - написав Гончаренко.

Як повідомляв УНІАН, раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що за два місяці поточного року невиконання доходів держбюджету України становило майже 16 млрд грн, з яких 13 млрд грн - недонадходження від митниці.

11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про пандемію коронавірусу.

Викликана стрімким поширенням вірусу паніка на світових ринках спровокувала падіння валют країн, що розвиваються, і котирувань фондових бірж.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна на сьогодні має сильніші позиції, ніж на початок світової фінансової кризи 2008 року. А також заявив про намір переглянути держбюджет-2020 для подолання поширення наслідків епідемії корона вірусу та карантинних заходів в Україні.