НБУ: ситуація на валютному ринку є стабільною і контрольованою / фото УНІАН

Протягом останнього тижня попит та пропозиція на іноземну валюту врівноважились.

Читайте такожВартість долара в обмінниках залишається на рівні 28 гривень

Про це у ефірі Громадського радіо заявив директор департаменту фінансової стабільності Нацбанку Віталій Ваврищук.

За його словами, ситуація на валютному ринку є стабільною і контрольованою.

«Дійсно протягом березня ми спостерігали підвищений попит на іноземну валюту – це більше було пов’язано з напругою і нервовістю на фінансових ринках. Всі розуміли, що розпочинається економічна криза – тривала рецесія, вона розпочинається не лише в Україні, але і у всьому світі, і населення, і бізнес хотіли якось убезпечитись. Вони різко збільшили купівлю валюти, але Нацбанк повністю задовольняв ажіотажний попит. Ми не допускали різких коливань обмінного курсу і спостерігаємо, що протягом останнього тижня попит та пропозиція врівноважились. Ми бачимо, що обмінний курс стабілізувався. На наше переконання на сьогодні нема жодних побоювань щодо можливого різкої зміни курсу гривні найближчим часом», – сказав Ваврищук.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів затвердив оновлений макроекономічний прогноз, який передбачає, що середньорічний курс національної валюти в 2020 році становитиме 29,5 гривень за долар США.

Національний банк України в березні витратив на підтримку гривні 2,2 млрд дол. з резервів. З початку року продаж валюти регулятором на міжбанківському валютному ринку перевищив її купівлю на 1,4 млрд дол.

З середини березня низка банків в Україні призупинила продаж готівкової валюти у зв'язку з її нестачею через проблеми з доставкою в умовах обмеженого авіасполучення з іншими країнами.