Ілюстрація REUTERS

Міжнародний валютний фонд (МВФ) подвоїв річні ліміти доступу для екстреного фінансування в умовах економічної кризи, викликаного пандемією коронавірусу.

Читайте такожГолова МВФ попередила про загрозу Великої депресії у світовій економіці

Про це повідомила прес-служба МВФ з посиланням на голову фонду Крісталіну Георгієву, яка брала участь у зустрічі з міністрами фінансів і керівниками центральних банків країн G20.

Відео дня

"Ви закликали фонд прискорити реагування на кризу для ринків, що розвиваються і країн, що розвиваються. І ми дотримувалися цього заклику. Ми подвоїли річні ліміти доступу для екстреного фінансування. Понад 100 країн вже звернулися до нас, і до кінця цього місяця половина запитів буде схвалена нашою радою. Десять країн вже отримали надзвичайну допомогу", - сказала Георгієва.

Також вона розповіла, що зараз у фонді обговорюється нова лінія короткострокової підтримки ліквідності для країн з сильною економікою.

"Як ви знаєте, ми прогнозуємо глибоку рецесію у 2020 році й лише часткове відновлення у 2021 році. Щоб допомогти країнам подолати глибину рецесії та підтримати їх відновлення, ми готові використовувати наш повний набір інструментів і вогневу міць в 1 трильйон доларів, пам'ятаючи про необхідність розумно використовувати програми й зміцнювати належне управління", - сказала Георгієва.

Крім того, Георгієва повідомила, що для допомоги країнам з низьким рівнем доходу МВФ планує потроїти пільгове кредитування.

"Ми терміново шукаємо нові кредитні ресурси на 18 мільярдів доларів для Фонду зростання і скорочення бідності, і нам також, ймовірно, будуть потрібні субсидії не менше 1,8 мільярда доларів США. Ми також розглянемо, чи може використання спеціальних прав запозичень бути корисним в цьому контексті", - зазначила глава МВФ.

За словами Георгієвої, МВФ планує тісно співпрацювати з іншими міжнародними інститутами й форумами, а також із зацікавленими сторонами, щоб допомогти країнам-членам подолати кризу і вийти з нього більш стійкими.

Як повідомляв УНІАН, за пандемії COVID-19 Міжнародний валютний фонд прогнозує найбільший обвал світової економіки з часів Великої депресії 1929-1933 років.

МВФ прогнозує падіння економіки України поточного року на 7,7%. За оцінками Фонду, середньорічна інфляція у 2020 році становитиме 4,5%, у 2021 - 7,2%.

Довідка УНІАН. Україна і МВФ досягли домовленості щодо нової трирічної програми розширеного фінансування в обсязі 5,5 мільярда доларів в грудні 2019 року. Рішення про нову програму має затвердити Рада директорів Фонду, але точна дата розгляду цього питання поки не визначена, оскільки наша країна не виконала усі умови для старту нової програми.

На початку березня в МВФ заявили, що Фонд виділяє близько 50 мільярдів доларів швидкого фінансування для країн з низьким рівнем доходу та країнах, що розвиваються, для подолання негативних наслідків епідемії коронавірусу, а потім у Фонді заявили про готовність мобілізувати для допомоги країнам-учасницям кредитний потенціал у розмірі 1 трильйон доларів.

26 березня в МВФ заявили про прогрес у переговорах з українською владою нової програми фінансування і можливість збільшення її обсягу, але нагадали про необхідність прийняти закони про вдосконалення банківського регулювання і земельну реформу.

У Міністерстві фінансів заявили, що продовжують переговори з МВФ про укладення нової програми фінансування і розраховує до кінця року отримати від Фонду до 5 мільярдів доларів кредиту.