Комітет рекомендує підвищити акцизи на алкогольні напої на 12% / УНІАН

Зокрема, Комітет рекомендує підвищити акцизи на алкогольні напої на 12%, на тютюнові вироби – на 40%.

Варто зазначити, що члени Комітету не підтримали пропозиції деяких народних депутатів підняти ставку акцизу на пиво на 50%, а на горілку на 25%.  Пропозиції підняти акциз на 1 літр пива з 2,48 грн до 3,72 грн вносилися депутатами Єднаком, Гопко, Мусієм, Парасюком, Луценко, але були відхилені Комітетом.

Читайте такожЧерез підвищення акцизів на пиво значна частина споживачів може різко перейти на контрафактний міцний алкоголь

Відео дня

Голова Союзу економістів Андрій Новак прокоментував УНІАН, що підняття акцизу на пиво у 2015 році не призвело до збільшення надходжень від цього акцизу. Навпаки, надходження від пивного акцизу зменшилися, бо споживання і виробництво пива вже котрий рік поспіль падає в Україні, не в останню чергу і через те, що акциз на нього вже досяг такого рівня як у ЄС. Горілці до цього рівня ще далеко, отже вона в Україні доступніша для споживача, а в перерахунку на чистий алкоголь і набагато дешевша ніж пиво.

«В будь-якому разі збільшити надходження у бюджет від підакцизних товарів, а особливо пива, не вдасться, навіть, навпаки, вони можуть зменшитися. Тому, на мою думку, підняття акцизу на 12% - на коефіцієнт споживчих цін, є справедливим», - зазначив економіст Андрій Новак. 

Як повідомлялося, Верховна Рада України прийняла за основу законопроект про зміни до Податкового кодексу, який передбачає низку змін з адміністрування ПДВ, підвищення ставок акцизів, екологічного податку та рентної плати, а також ставки за користування радіочастотними ресурсами.