Ілюстрація REUTERS

Президент України Петро Порошенко пропонує наступного року збільшити рівень мінімальної зарплати до 4,1 тис. грн. 

Читайте такожВ Україні зріс прожитковий мінімум

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава держави повідомив піл час виступу на Другому всеукраїнському форумі об'єднаних громад «Ініціативи, що змінюють життя» сьогодні в Києві. 

Відео дня

«Два року тому ми кардинально, майже вдвічі, знизили єдиний соціальний внесок. Зараз можемо говорити про об’єктивний і очевидний позитивний ефект. Як і від збільшення вдвічі мінімальної зарплати, пам’ятаєте скільки нас критикували, що це буде і бізнес душити, і зажене в тінь, навпаки – вивело з тіні. Це рішення, яке було запроваджене на початку цього року, з 1600 грн 3200 грн , - це безпрецедентне рішення в умовах України. Це правильне рішення, і на моє переконання, його слід продовжувати», - заявив він. 

«Я хотів подякувати уряду і прем’єр-міністру, що є відповідна реакція на моє звернення у проекті держбюджеті і за підсумками покращення інвестиційного клімату і надходжень до бюджету - ми зможемо проаналізувати за підсумками півріччя або трьох кварталів і прийняти рішення про підвищення мінімальної заробітної платні до 4,1 тис. грн», - додав президент.

За словами Порошенка, в Україні все більше проявляється дефіцит робочої сили, з яким можна боротися лише збільшенням оплати праці.

«У Європі готові платити нашим громадянам 400, 500, 600 євро. До цих показників потрібно прагнути», - підкреслив президент.

Як повідомляв УНІАН, з 1 січня 2017 року мінімальна зарплата в Україні була підвищена більш ніж у 2 рази - до 3200 грн.

Середня номінальна заробітна плата штатного працівника в Україні в жовтні 2017 року в порівнянні з жовтнем 2016 року збільшилася на 37,9%, а в порівнянні з минулим місяцем 2017 року зросла на 0,4% - до 7377 грн.

Реальна заробітна плата в жовтні 2017 року в порівнянні з вереснем 2017 року знизилася на 0,8%, а в порівнянні з жовтнем 2016 року збільшилася на 19,9%.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман раніше заявляв, що середня заробітна плата в Україні в середньостроковій перспективі становитиме 10 тис. грн.