НБУ збільшив обсяг активів / фото УНІАН

За підсумками півріччя обсяг активів Національного банку України збільшився на 13% в порівнянні з консолідованими балансовими даними на 31 грудня 2019 року і склав 1,2 трлн грн.

Про це повідомила прес-служба регулятор.

Читайте такожВ Україні відкрили доступ до Реєстру неплатоспроможних банків

Зміна обсягу активів

"Зміна обсягу активів - це результат, перш за все, зростання міжнародних резервів на 12,6% в доларовому еквіваленті за перше півріччя 2020 року, а також їх переоцінки в гривневому еквіваленті у зв'язку зі зміною курсу гривні до іноземних валют за цей період. Це відображається у збільшенні обсягу цінних паперів нерезидентів (на 16%) та коштів і депозитів в іноземній валюті та банківських металах (на 57%)», - наголошується в повідомленні.

Відео дня

Обсяг заборгованості за кредитами

Разом з тим, згідно з даними НБУ, обсяг заборгованості за кредитами рефінансування, наданими банкам, збільшився за цей період незначно, попри розгортання коронакризи.

У частині зобов'язань Нацбанку за перше півріччя 2020 року зросли обсяги залишків на рахунках державних та інших установ (у 3,4 раза), натомість сума депозитних сертифікатів та коштів банків скоротилася (на 31% та 35,5% відповідно).

Консолідований прибуток

Сума консолідованого прибутку НБУ за 6 місяців цього року склала майже 80 млрд грн проти прибутку в 6,4 млрд грн, який було отримано за аналогічний період попереднього року.

"Найбільший вплив на суму прибутку мали результати переоцінки фінансових інструментів на більш ніж 76 млрд грн і процентні доходи в розмірі понад 15 млрд грн. Водночас звертаємо увагу, що консолідований прибуток - це не прибуток до перерахування до державного бюджету. Зобов'язання з перерахування Нацбанком прибутку до розподілу до державного бюджету 2021 року будуть сформовані за підсумками всього 2020 року та оприлюднені навесні 2021 року», - сказано в повідомленні.

Консолідована фінансова звітність

Консолідована фінансова звітність Національного банку України надає інформацію для пояснення подій та операцій, які є суттєвими для розуміння змін у фінансовому стані та результатах діяльності Національного банку з дати останньої річної консолідованої фінансової звітності Національного банку.

Перерахування до держбюджету

1 квітня 2020 року Нацбанк перерахував до державного бюджету України 42,7 млрд грн - всю суму частини прибутку до розподілу, визначеного для перерахування до держбюджету за результатами 2019 року.

Національний банк України у 2020 році проведе стрес-тестування 16 банків, на які припадає 44% активів банківської системи.