Фото УНІАН

Визнаний американський експерт з енфорсменту (комплекс заходів, спрямованих на виконання законних вимог) Томас Стефанелло прибув до України з півторамісячним візитом для вироблення пропозицій щодо посилення можливостей української митниці в питаннях безпеки. Зокрема, йдеться про повноваження, які дозволили б відомству брати участь у протидії тероризму – відповідно до резолюції Пунта Кана Всесвітньої митної організації. 

Як повідомила прес-служба Держмитслужби України, Томас Стефанелло - експерт з 27-річним досвідом роботи в митній та прикордонній службі США. Керував підрозділами з попередження тероризму та виявлення контрабанди в морських і повітряних пунктах пропуску (зокрема в м. Майямі). Працював на автомобільних пунктах пропуску "Ларедо" та "Ель Пасо". Викладав в Академії польової роботи митно-прикордонної служби США, розробляв навчальні курси для цього закладу.

На основі своїх спостережень Стефанелло надасть Держмитслужбі України рекомендації, як ефективніше протидіяти незаконному переміщенню товарів. Передбачається, що американський експерт допоможе українським колегам розробити загальну стратегію енфорсменту і підготувати комплексну систему аналізу, цілепокладання і контрольних заходів. Ця система повинна зробити роботу митниці більш ефективною і гнучкою. 

Відео дня

У ході візиту Томас Стефанелло планує відвідати Київську, Галицьку, Одеську та Північну митниці, а також Департамент спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення Держмитслужби. Структурним підрозділам митниці наказано максимально сприяти експерту в його роботі. 

"Наше завдання - разом з іноземними партнерами безжально і безкомпромісно боротися з контрабандою наркотиків, зброї, радіоактивних речовин і т.д.", - повідомив заступник Голови Держмитслужби України Руслан Черкаський. У свою чергу Томас Стефанелло подякував українській стороні за підтримку пропозиції американських партнерів, дозволивши приїхати в країну і ознайомитися з роботою митного відомства.

Робочий візит американського експерта здійснюється в рамках програми з експортного контролю (EXBS). Тому на зустрічі Томаса Стефанелло з українськими митниками був присутній і керівник цієї програми, співробітник Посольства США в Україні Метью Болдін. "Незаконна транскордонна діяльність безпосередньо впливає на стан злочинності, наражає на небезпеку наших громадян. Тому ми вдячні проекту за вже надану допомогу і чекаємо нових конструктивних пропозицій", - подякував представникам США заступник Голови Держмитслужби України Владислав Суворов.