Середні ставки за вкладами терміном від 3 до 6 міс. становитимуть 15% / фото УНІАН

Після зниження облікової ставки більшість банків у найближчий місяць знизять ставки за депозитами, проте це не означатиме значного скорочення прибутку за вкладами. 

Як розповів директор департаменту роздрібного бізнесу "Глобус Банку" Дмитро Замотаєв, після зниження облікової ставки з 22% до 20% у найближчий місяць понад дві третини комерційних банків запустять нові депозитні продукти за зниженими ставками. 

За його розрахунком, середні ставки за вкладами терміном від 3 до 6 міс. становитимуть 15%, а ставки за вкладами від 9 міс. до 1 року орієнтовно зупиняться на позначці 14-15% річних. Проте зниження ставок аж ніяк не означає скорочення "чистого" прибутку, який може становити до 4-5% на вклади з розміщенням від 3 міс. до 6 міс., та до 5% на вклади до 1 року.

Відео дня

Експерт зазначив, що економічна кон’юнктура в Україні зараз є досить сприятливою.

"Зокрема це стосується розвитку всіх сфер економіки, що дало змогу НБУ суттєво покращити макропрогноз, згідно з яким зростання ВВП у 2023 році може перевищити 3%. Крім того, для збереження та примноження наявних коштів для громадян дуже важливим є суттєве сповільнення інфляції до 8,6% у річному вимірі. А системна і тривала макрофінансова підтримка України фактично "цементує" державний бюджет. Іншими словами, ризики, що вкладені кошти "проковтне" інфляція наразі мінімальні", - підкреслив Замотаєв. 

На думку банкіра, найбільш активними місяцями для відкриття гривневих вкладів стануть жовтень та листопад. Він нагадав, що у грудні можливе подальше зменшення розміру облікової ставки ще на 2-3% (до 18-17%), що, без сумніву, вплине на рівень дохідності депозитів.

"Очікується, що у найближчі місяці дохідність депозитів продовжить знижуватись, що спонукатиме громадян відкривати вклади саме зараз - поки ставки максимально приваблив" - прогнозує Замотаєв.

Щодо розвитку сегмента валютних депозитів, на думку експерта, кульмінація зростання відсотків за вкладами сталася ще в кінці серпня - на початку вересня, і надалі на ринку діятимуть більш інерційні процеси.

"З травня близько 30-35% комерційних банків реанімувало власні валютні депозитні програми, миттєво збільшивши їхню дохідність з 0,1% до майже 1,8-2%. Тобто, у громадян, що мали заощадження в іноземній валюті, з’явилася реальна можливість отримати з них цілком прийнятний пасивний прибуток. І до початку осені на ринку спостерігалася активність вкладників: в загальній структурі депозитів валютні вклади зросли з 2-5% до 15-18%", - розповів Замотаєв.

За його даними, станом на початок вересня максимальна дохідність за річними вкладами у доларах становить 3,3-3,5% (при цьому середній розмір дохідності не перевищує 2,5%), а максимальна дохідність єврових депозитів з розміщенням на 1 рік складає 2,3-2,5% (середня дохідність на рівні 2%).

"Власне можна констатувати, що дохідність валютних депозитів вже досягла своєї "стелі" і подальше збільшення ставок може бути лише ситуативним (точковим) з певними додатковими умовами для клієнта. Таким чином, у четвертому кварталі саме гривневі вклади стануть більш прибутковими для громадян", - підкреслив банкір.

Депозити в Україні

У травні 2023 року максимальні ставки за депозитами зросли до 21%.

В червні 2023 року в Україні змінилися ставки за депозитами. Станом на початок червня максимальні ставки за депозитами терміном розміщення від 9 місяців до 1 року досягли 20-21%.

За даними Фонду гарантування вкладів, станом на 1 серпня загальна сума вкладів фізичних осіб (у т.ч. ФОПів) у банках України склала 1,110 трлн гривень, що на 12,1 млрд гривень перевищує показник станом на 1 липня. Показник серпня також на 58,3 млрд гривень перевищує суму вкладів на 1 січня 2023 року.

Національний банк знизив облікову ставку з 22% до 20% з 15 вересня. Голова НБУ Андрій Пишний тоді зазначив, що подальше сповільнення інфляції та спроможність НБУ забезпечувати курсову стійкість дають змогу продовжити цикл зниження ставки за збереження достатньої привабливості гривневих заощаджень.

Вас також можуть зацікавити новини: