Світовий банк прогнозує помірне зростання економіки України в наступні роки / REUTERS

Відновлення економічного зростання в Україні в наступні роки буде помірним - 1,5% у 2021 та 3,1% у 2022 роках на тлі уповільнення темпів впровадження структурних реформ.

Про це повідомляється в економічному звіті Світового банку по країнах Європи та Центральної Азії.

"Українська економіка увійшла в коронакризу більш сильною та підготовленою завдяки зваженій монетарній та фіскальній політиці протягом попередніх років. Падіння ВВП України в 2020 році очікується на рівні 5,5%, що менше, ніж у багатьох країнах регіону, проте відновлення економічного зростання в Україні в наступні роки буде помірним... Критично важливо якнайшвидше впровадження заходів державної політики, спрямованих на підвищення інвестицій та збереження макроекономічної стабільності", - сказано в документі.

Зазначається, що економіка України сильно постраждала від спалаху COVID-19 у 2020 році. Загалом ВВП знизився на 11,4% у річному вимірі в другому кварталі, в результаті чого ВВП у першому півріччі знизився до 6,5%. Однак негативний вплив виявився менш серйозним, ніж передбачалось спочатку, оскільки повномасштабна ізоляція тривала лише з середини березня до початку травня й була замінена адаптивним карантином.

Згідно зі звітом Світового банку, внутрішній попит в Україні також підтримувався відновленням реальної заробітної плати (на 4,8% у річному вимірі в червні порівняно з падінням на 0,4% у квітні) та триваючим припливом грошових переказів. Покращення умов торгівлі (за рахунок зниження цін на енергоносії та більш високих цін на залізо) та скорочення імпорту зробили свій внесок у профіцит поточного рахунку в розмірі 4,8% ВВП у січні-липні.

Читайте такожСвітова економіка не повернеться до докризового стану-прогноз

"Це допомогло скоротити потреби в зовнішньому фінансуванні та відновити міжнародні резерви, які на кінець липня становили 28,5 млрд доларів, що покриває близько 4,6 місяців імпорту в наступному році", - йдеться в документі.

Згідно зі звітом Світового банку, в 2020 році в Україні очікується дефіцит бюджету в розмірі 5% ВВП. Суттєві потреби у фінансуванні протягом 2020 року було задоволено за рахунок офіційного фінансування ЄС та МВФ у розмірі 2,7 млрд дол., а також випуску 12-річних єврооблігацій на суму 1,3 млрд дол. у липні.

Очікується, що в 2020 році економіка України скоротиться на 5,5%, оскільки слабкість у першому півріччі лише частково компенсується відновленням внутрішнього попиту в другому півріччі та позитивним внеском чистого експорту.

"Базовий прогноз передбачає деяке повторне запровадження обмежувальних заходів у відповідь на «другу хвилю» (з урахуванням того, що кількість випадків захворювання, що реєструються щодня, все ще збільшується), й більш повільні темпи реформ. Україна як і раніше розраховує залучити 2,9 млрд дол. додаткового офіційного фінансування (від МВФ, СБ та ЄС) до кінця року. Якщо ці кошти затримаються, уряду доведеться обмежити видатки або запозичувати більше всередині країни", - йдеться в документі.

У майбутньому Світовий банк очікує, що зростання ВВП України залишиться скромним і становитиме 1,5% у 2021 році, а до 2023 року зросте приблизно до 3,7%. У зв'язку з недавнім уповільненням реформ очікується, що інвестиції в основний капітал досягнуть докризового рівня лише наприкінці 2022 року, а чистий експорт продовжить уповільнювати зростання в 2021 році.

Читайте також

Що стосується макроекономічних ризиків, Світовий банк відзначає, що основні ризики пов'язані з істотними потребами України у фінансуванні в середньостроковій перспективі, при цьому потреби у виплаті боргу оцінюються вище 7% ВВП у 2021 та 2022 роках.

"Ініціатива уряду щодо збільшення мінімальної заробітної плати на 37% у 2021 році може призвести до збільшення бюджетного дефіциту до більш ніж 6% ВВП і збільшення загальних фінансових потреб до більш ніж 13% ВВП у 2021 році. Фінансові ризики залишаться високими в середньостроковій перспективі, тому стримування поточного тиску на видатки необхідно для підтримки бюджетного дефіциту на більш стійкому рівні", - йдеться в звіті Всесвітнього банку.

Економіка України: прогнози

  • Європейський банк реконструкції та розвитку погіршив прогноз падіння економіки України в 2020 році до 5,5% з 4,5%, які він прогнозував у травні цього року.
  • 14 вересня уряд затвердив проект держбюджету України на наступний рік, який передбачає дефіцит у розмірі 6% ВВП. При цьому дефіцит бюджету передбачається на рівні 270 млрд грн. 15 вересня проект бюджету було зареєстровано в Раді, а після цього прийнято до розгляду.