Передбачено доходи на рівні трильйона гривень / фото УНІАН Володимир Гонтар

У проекті держбюджету на 2021 рік, який сьогодні, 14 вересня 2020 року затвердив Кабмін, передбачені доходи на рівні 1,071 трлн грн, а витрати — 1,35 трлн.

Про це, як передає кореспондент УНІАН, розповів в ході брифінгу міністр фінансів Сергій Марченко.

Читайте такожКабмін затвердив проект держбюджету-2021

Відео дня

За його словами, граничний дефіцит бюджету пропонується встановити на рівні 270 млрд грн.

За словами Марченка, проект бюджету є реалістичним і збалансованим.

Реалістичність

"Бюджет є збалансованим, він є реалістичним, він дає можливості для розвитку. Тому він отримав назву "Бюджет можливостей для розвитку", - сказав він.

"Бюджет є збалансованим, він є реалістичним, він дає можливості для розвитку", - заявив Марченко.

Рівень дефіциту

«Ми знизили рівень дефіциту в порівнянні з цим роком на 1,5%: в цьому році — 7,5% від ВВП, а в наступному році передбачається зниження до 6% ВВП. Ми хочемо вийти на нормальний цикл, коли ми будемо мінімально залежати від запозичень», — сказав міністр.

"Ми хочемо вийти на нормальний цикл, коли ми будемо мінімально залежати від запозичень", - заявив Марченко.

Зростання доходів

Законопроектом про держбюджет пропонується передбачити зростання доходів на 9,4%, а витрат — на 5,1%. Марченко підкреслив, що уряд не пропонує збільшувати навантаження на бізнес в умовах кризи та не передбачає «істотного зростання податкових надходжень».

"Тому перерозподіл ВВП через доходи державного бюджету поступово знижується — до 23,5%. Це менше, ніж цього року. Ми це будемо робити шляхом підвищення ефективності ПДВ, внутрішнього та імпортного. Як показує цей рік, там є досить істотні можливості для детінізації, для роботи зі схемними кредитами, скрутками й так далі. Тому основний приріст надходжень буде саме по цих податках", - заявив міністр.

Середня зарплата

"Основні макропоказники, за якими будувався проект держбюджету, не змінилися. Це зростання ВВП 4,6%, це інфляція 7,3%, це середньомісячна заробітна плата 13,6 тисяч гривень", - сказав він, додавши, що документ верстався на основі середньорічного курсу у 29,1 гривень за долар.

Хронологія подій

  • 14 вересня 2020 року Міністерство фінансів України направило проект державного бюджету на 2021 рік на розгляд уряду.
  • Цього ж дня, 14 вересня 2020 року Кабмін затвердив проект держбюджету-2021.
  • Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що Кабінет міністрів 15 вересня подасть до парламенту проект закону "Про Державний бюджет України на 2021 рік". Також він повідомляв, що в бюджет закладається курс близько 29 грн/$ і дефіцит на рівні 6% ВВП.
  • 31 серпня 2020 року представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан заявив про те, що Кабінет міністрів до 15 вересня подасть до Верховної Ради проект Державного бюджету на 2021 рік.
  • 29 серпня 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Закону "Про державний бюджет України на 2020 рік" №822-IX, який парламент ухвалив на позачерговій сесії 25 серпня.
  • 6 серпня президент Зеленський ініціював внесення змін до держбюджету для підвищення мінімальної зарплати до 5 тис. грн з 1 вересня цього року.
  • Мінімальна зарплата в Україні з 1 січня 2020 року зросла на 550 грн і становить 4 723 грн на місяць, або 28,31 грн на годину.